Ung Reporter

Klara-Yvonne vill göra något roligt och skapande som får människor att växa och känna glädje.

Husåmålarna höll workshop

HUSÅ (JT) I helgen var det dags för en spännande konst-workshop i Huså arrangerad av Kultur Kring Kallsjön och Husåmålarna.

Publicerad
Alla kan måla. Det gäller bara att våga börja, resten är teknik som går att lära sig med tiden.

Med Klara-Yvonne Klingspor som coach och handledare fick deltagarna prova på olika sätt att uttrycka sig på i både färg och form. Det blev en dag fylld av aktiviteter såsom lek, rörelse, avspänning, musik och poesi. Temat för dagen handlade om ljusets återkomst men även det “inre ljuset” som väcks till liv av skapandet. Region Jämtland / Härjedalen bidrog med ekonomiskt stöd för att genomföra dagen.

Deltagarna fick ägna sig åt fritt målande där duken mättades med färg i olika lager.
Klara-Yvonne, coach och handledare, har sina rötter i Huså och älskar de fina miljöerna och gemenskapen som byn har att erbjuda.

Klara-Yvonne Klingspor har sina rötter i Huså och älskar de fina miljöerna och gemenskapen som byn har att erbjuda. Idag bor hon i Uppsala men har en stuga i Huså som hon åker till då och då. Hon berättar att hon som barn tillbringade mycket tid åt att teckna och måla och att det är något som följt med henne genom livet, tillsammans med intresset för den lokala naturen.

Det blev en dag fylld av lek, rörelse, avspänning, musik poesi och kreativt målande.
Den härliga blandningen av lek, rörelse och skapande var uppskattad bland deltagarna.
Ulla Tysk uppskattar gemenskapen, lekfullheten och den icke dömande atmosfären.

Efter många år som socionom kände hon sig sugen på att prova något annat.

– Jag ville göra något roligt och skapande som får människor att växa, säger hon.

I och med det bestämde hon sig för att plugga till både konstterapeut och psykoterapeut och har sedan dess fått arbeta med något hon brinner för. För att kunna förena människor från Huså-trakten med liknande intresse lanserade hon idén om föreningen Husåmålarna. Det är idag en gren av föreningen “Kultur kring Kallsjön”.

Hanna Eskelin och Camilla Stoll i full gång med sina målningar på temat “Ljusets återkomst”.
Det är kul att experimentera, men svårt att göra sig av med prestationsångest och tankar om att det behöver vara på ett visst sätt, menar Margareta.
Britt-Marie Forss, som även låg bakom den goda sopplunchen, tycker att det är spännande att se vad som växer fram på papperet.

– Vi har haft lite olika träffar där vi däribland haft temat “Alla kan måla”, där man målar utan prestation och bara har kul.

I lördags arrangerade Husåmålarna en workshop med temat “ljusets återkomst” där åtta deltagare var anmälda vilket Klara-Yvonne berättar var det maximala antalet de kunde ta emot. Tyvärr blev tre av de anmälda tvungna att ställa in, så det blev en liten grupp om fem personer som fick en spännande och rolig upplevelse på workshopen.

Under dagen serverades kaffe, kaka och hemgjorda soppor med gott hembakat bröd som uppskattades av deltagarna. Volontärer i köket var ordförande, Linda Forss och Ambjörn Johansson från föreningen Kultur kring Kallsjön.

Det är kul att skapa i gemenskap och bli inspirerade av varandra tycker Britt-marie, Margareta och Ulla.
Dagen innefattade inte bara att måla utan även en rad andra roliga aktiviteter, allt för att komma i stämning.

Under workshopen fick deltagarna ägna sig åt fritt målande där duken mättades med färg i olika lager från början som gjorde att man kunde följa de mönster man såg i duken och på så sätt komma fram till ett motiv att arbeta vidare på.

Deltagarna fick även röra sig till musik. Att “jobba med kroppen” är något som hör till när det kommer till konstterapi, menar Klara-Yvonne. Den härliga blandningen av rörelse och skapande utan några som helst prestationskrav, gillades av deltagarna Hanna och Camilla.

Gemensam lunch gav tid för reflektion och samtal om livet och Husås historia.

– Alla kan måla, menar Klara-Yvonne. Det gäller att våga börja, resten är teknik som går att lära sig med tiden.

Hon berättar att ett långsiktigt mål som deltagarna fört fram har varit att bjuda in Lars Lerin. Dock menar hon på att det kan vara lite komplicerat att få honom att komma till Huså men att det ändå är en framtidsvision Husåmålarna har.

Powered by Labrador CMS