År 2024 var den kommunala låneskulden i länet 77 503 kronor per invånare. Foto: Alexander Jejlid/DALL-E

Kommunernas skuldberg växer: "Väldigt problematiskt"

LÄNET (JT) Östersunds kommuns låneskuld har vuxit med nästan en miljard på tre år. Samma utveckling syns i flera av länets kommuner.
– Väldigt problematiskt, säger Hans Jensevik, nationalekonom.

Publicerad Senast uppdaterad
Anders Wennerberg är kommunchef i Östersund. Han ser finansiella risker med den ökade skuldsättningen. Foto: Pressbild.

Från styrande rikspolitiker får vi inte sällan höra att staten har goda finanser.  Det stämmer också att statskulden har minskat dramatiskt sedan mitten av 1990-talet, då den låg på cirka 70 procent av BNP. Idag är siffran lite drygt 30 procent. Det innebär att Sverige tillhör de medlemsländer i EU med lägst skuldsättning. 

Problemet är att istället har kommunernas skuldberg vuxit i en rasande fart. 

Kommunsektorns andel av hela den offentliga sektorns bruttoskuld har ökat till 40 procent – den högsta siffran i EU.

JT har granskat utvecklingen i länet. 

År 2024 var den kommunala låneskulden i länet 77 503 kronor per invånare. 2023 var den cirka 71 000 och år 2022 – 63 000. Detta enligt siffror från Kolada. 

Utvecklingen är alltså tydlig även här.

Bilden bekräftas ytterligare när vi ställer frågor till respektive kommunchef/ekonomichef i varje kommun. Hittills har fem av åtta kommuner svarat på frågor rörande den kommunala låneskulden. 

Vi har också kontaktat kommuncheferna alternativt ekonomicheferna i varje kommun och fått svar av fem stycken. 

Frågorna vi har ställt är: 

* Hur stor är er kommunala låneskuld?

* Har skuldsättningen ökat och vad beror det på? 

* Vad ser ni för farhågor med utvecklingen? 

Tydligt är att stora investeringar ligger bakom den växande skulden. 

Östersunds kommun, som ökat på sin låneskuld med nästan en miljard på tre år, nämner bland annat renoveringen av kommunhuset och det nya vattenverket.

Ett nytt vattenverk ska byggas här och beräknas kosta 1,7 miljarder kronor.

Och det kommer att lånas mer pengar. Just nu pågår en politisk process kring det kommande nybygget av ett badhus, som beräknas kosta runt 700 miljoner kronor. 

Det innefattar bland annat ett äventyrsbad och en fullskalig tävlingsbassäng med flyttbar läktare. 

Hans Jensevik är nationalekonom och tidigare vd och ägare på analyssbolaget Svensk Kommunrating. År 2015 var han bland annat inne och granskade Ragunda och kom fram till att kommunen var överbelånad och hade tappat greppet om ekonomin. 

– Det är väldigt problematiskt, säger han om kommunernas ökade skuldsättning. 

– Det är en sak att se till att infrastrukturen och skolan fungerar. Det är nyttiga investeringar. Sedan ska barn förstås lära sig simma och därför har kommunen en skyldighet att tillgodose bashallar. Men dyra äventyrsbad är inget som en kommun ska konkurrera med andra om att bygga, säger han. 

I Boden och Skellefteå, som satsat mycket på så kallad grön industri, har skuldsättningen ökat markant kopplat till några få projekt. 

Östersunds kommun har bland annat lånat stora summor för att renovera rådhuset. Foto: Tommy Norin.

Östersunds kommun vill också se investeringar i grön industri, något som professorer Christian Sandström varnat för i JT.

En farhåga Jensevik delar.

– Jag ser en tydlig risk att staten får ta på sig en väldig massa skulder när de här projekten brakar, säger Hans Jensevik. 
Att en stor del av kommunernas lån har koncentrerats till en aktör är inte heller utan risk, konstaterar också Hans Jensevik. Det räcker med ett framtida scenario där förtroendet för Kommuninvest skadas, så skulle kommunerna förlora tillgången till billiga lån.  

 – Faller deras kreditvärdighet tillräckligt mycket kan det det blir svårt att sälja eller förnya deras obligationer internationellt, och då har vi verkligen en kris. 

Så svarar kommunerna

Östersunds kommun: 

  • Kommunens låneskuld uppgår idag till 1 395 miljoner kronor.
  • De senaste tre åren har skulden ökat med 925 miljoner kronor. 
  • Skuldökningen beror på stora investeringar i kommunalt vatten och avlopp samt fastigheter. Några exempel på större investeringsprojekt är Odensalaskolan, Lungviksskolan, renoveringen av kommunhuset samt nytt vattenverk och råvattenintag.
  • Om låneskulden fortsätter att öka kraftigt under många år och blir för stor i förhållande till kommunens ekonomi kommer det leda till ökade finansiella risker, särskilt vid oförutsedda ekonomiska förändringar eller räntehöjningar. En alltför hög låneskuld kan även medföra att förutsättningarna för framtida investeringar försämras.

Bräcke kommun: 

  •  Kommunens långfristiga låneskuld hos Kommuninvest uppgick, per den sista december 2024, till 182,7 miljoner kronor.
  • Skulden har i nuläget inte ökat – men kommunen kommer börja uppta lån för att finansiera skolbygget i Gällö. 
  • Riskerna är ganska självklara – det blir främst högre räntekostnader som belastar de årliga resultaten. Det innebär i förlängningen mindre pengar till verksamhet.

Ragunda kommun:

  •  Låneskulden uppgår i dagsläget till 284,3 miljoner kronor.
  • Från 2020 har låneskulden legat relativt oförändrad med justering för 2 mnkr årliga amorteringar. 2023 lånade kommunen 40 mnkr för att säkerställa finansiering av investeringsbehovet.
  • Ökad skuldsättning ger ökade räntekostnader vilket belastar kommunens ekonomi vilket över tid påverkar den kommunala servicen och förmågan att tillgodose framtida investeringsbehov. Med en osäker omvärld som påverkar inflation och räntenivåerna påverkas de långsiktiga planeringsförutsättningarna.

Åre kommun:

  •  Den sista december 2024 var kommunens låneskuld 1 411 miljoner kronor. 1 386 milkoner är lånade via Kommuninvest och 25 miljoner är lånade via Swedbank.
  • Den främsta anledningen till Åre kommuns ökade skuldbörda är kommunens befolkningstillväxt. Kommunen har med anledning av tillväxten behövt investera för att öka kapacitet i våra olika verksamheter, som t.ex. grundskolor, förskolor, boenden och VA. Dessa investeringar har inte kommunen klarat att själv finansiera varpå kommunen fått låna. 
  • För att hantera dessa risker behöver kommunen ha en långsiktig strategi med realistiska prognoser för intäkter, kostnader och befolkningsutveckling. En större andel räntekostnader kan ju göra att kommunen blir mer exponerad för andra yttre risker t.ex. en vikande eller avstannade befolkningstillväxt, höga ihållande räntor och en utdragen lågkonjunktur. Men även större oförutsedda kostnader i samband med olika omvärldsförändringar och klimatförändringar kan ju såklart också utgöra påtagliga risker. I värsta fall kan dessa risker leda till att kommunen får en minskad ekonomisk handlingsfrihet, svårigheter med att betala sina utgifter och att amortera sina skulder.

Härjedalens kommun: 

  • Härjedalens kommun har lån hos Kommuninvest på 600 miljoner kronor.

  • Orsaken till belåningen är behov av stora investeringar inom framförallt den taxefinansierade verksamheten VA och renhållning. Behov finns även inom skola och omsorg.

  • Ökad skuldsättning leder till ökade kapitalkostnader vilket riskerar att tränga ut andra typer av kostnader i budgeten.

     




Powered by Labrador CMS