Del av verket Fallos Omfalos, Theres sitter på gränsen mellan Sverige och Norge.

Gränslös konstutställning i Järpen

JÄRPEN(JT) Konstutställning med tankar om de stängda gränserna i världen. När Covid stängde gränserna mellan Sverige och Norge ville Theres K Agdler utforska vad gränserna egentligen betydde. Hon rörde sig längs med och över gränsen mellan Jämtland och Tröndelag på skidor, till fots, med cykel och med bil. Det är inte bara en undersökning av geografiska gränser utan även fysiska och psykiska.

Publicerad

––Sommaren 2021 gick jag exakt på gränslinjen i fjällmiljö, drygt 300 kilometer, jag simmade även på gränsen. Jag besökte bland annat gränsens nordligaste, sydligaste samt högsta punkt. Under mina vandringar och skidturer gjorde jag olika perfomance som jag dokumenterade med fotografi och video. Jag undersökte vad en geografisk gräns är, en statsgräns, men även den fysiska och psykiska gränsen under mina expeditioner, säger Teres K Agdler.

Under de två åren som Theres K Agdeler arbetade med projektet BORDERLINE(S) – Berättelser från gränsen funderade hon mycket på vad en gräns är och läste böcker, forskningsrapporter och artiklar.

–– Min uppfattning av vad en gräns är har både fördjupats och ibland ifrågasatts. Under pandemin har det varit skrämmande att se hur snabbt en fredlig och öppen gräns mellan två demokratiska stater kan stängas helt med mycket kort varsel. Jag är född i Schweiz och har senare blivit även svensk medborgare. Har därmed alltid haft ett pass som tillät mig att resa över gränser utan några större hinder. Att plötsligt inte ha tillåtelse att korsa en gräns eller att behöva göra det i smyg har fördjupat min förståelse för alla de som är tvungna att korsa gränser för att rädda sina liv, säger Teres K Agdler.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS