Datorer för kommun och allmänhet är kritiska objekt för skurkar. Foto: Strömsunds kommun

Strömsund jobbar hårt med IT-säkerhet

STRÖMSUND (JT) Svenska kyrkan, flygbolaget SAS, A-kassan, försvaret och kommuner har utsatts för cyberattacker i olika omgångar. Nu senast utsattes Härjedalens kommun och hela deras IT-system slogs ut.

Publicerad

Privatpersoner, organisationer, företag – alla kan drabbas. Strömsunds kommun är så beredd det går genom att bland annat utbilda all personal i hur en fiberattack kan identifieras.

–Samma dag som Härjedalen drabbades träffades länet IT-chefer i sitt nätverk för att se hur man skulle kunna hjälpa till och stötta. Bekymret är att man aldrig vet hur eller när det händer. I ett antal år har kommunen satsat investeringspengar på IT, bytt utrustning, uppdaterat till den IT-standard som krävs idag. Personalen har utbildats så att man är riskmedveten, säger Rickard Persson, säkerhetsskyddschef i Strömsunds kommun.

Kommunen drabbades av en attack mot leverantören till ekonomisystemet, vilket innebar att en del leverantörer blev utan betalning under en kortare period.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS