Ung Reporter

Johanna Jonsson, projektledare på Street Games från RF Sisu

Street Games samlar unga i Torvalla

ÖSTERSUND (JT) Street Games är ett samarbetsprojekt mellan Östersunds kommun och RF SISU som går ut på att få barn i Torvalla att ägna sig åt idrott på en trygg plats. Street Games anordnas i och utanför sporthallen i Torvalla.

Publicerad

Flera olika idrottsföreningar besöker platsen för att låta folk prova på deras idrotter. Projektet ses över av folk från RF Sisu och av ett gäng feriepraktikanter som får guida barnen på plats. Street Games är öppet tisdag, torsdag och fredag klockan 17 - 21 vecka 25 till 27 och 31 till 33.

Barn som spelar handboll.

– Det känns jättekul, i och med att jag är uppvuxen här så hade jag önskat att jag hade det här när jag var yngre, säger Dania Azzam som är feriepraktikant på Street Games.

De fem R:en är en filosofi som street games projektet följer. Den står för rätt plats, i närområdet där målgruppen finns. Rätt tid, när barn och ungdomar kan hänga. Rätt stil, att ingen utrustning ska behöva tas med, besökarna ska kunna komma i sina vanliga kläder. Rätt pris, kostnadsfritt, alla ska ha råd att prova på. Och till sist rätt ledare, engagerade förebilder från området.

Dania Azzam är en av elva feriepraktikanter på Street Games

– Vi har elva feriearbetare, deras uppgift är att hjälpa idrottsföreningarna om de skulle behöva en extra hand i aktiviteterna. De hjälper också till med att ställa i ordning inför eventet. Så dom är värdar för Street Games, har man frågor kan man prata med dom, säger Johanna Jonsson som är projektledare för Street Games.

Väggmålning i danssalen, dans är något som går att prova på tillsammans med engagerade ledare.

Lite mer än hundra barn och unga har besökt street games under de senaste dagarna då det hållit på. Såklart har fotboll stått på agendan eftersom det finns en stor gräsplan bredvid sporthallen i Torvalla. Men det har också spelats frisbeegolf och handboll bland annat. Pilskytte har också varit väldigt populärt.

– Beroende på vilken dag det är så kommer olika föreningar och visar upp sina idrotter, säger Johanna Jonsson.

Fotbollsplanen vid Torvallaskolan, här är många som kommer till Street Games

Östersund började med Street Games förra året. Flera städer kör på det här konceptet för att få barn och unga i rörelse. Det startades upp i Angered i Göteborg, på SISUS hemsida skrivs det att Street Games ska vara en plats som inspirerar till rörelseglädje och att våga testa något nytt i en trygg och rolig miljö.

Se videoreportage på Jämtlands Tidnings hemsida eller youtubekanal.

Powered by Labrador CMS