I Sverige har alla rätt till frihet
Sommaren är en av de bästa tiderna i Sverige. Solen skiner, barn leker utomhus och badar, vi firar midsommar och går på kräftskiva. För oss svenskar representerar sommaren värme, gemenskap och framför allt frihet. Men alla i vårt land får inte uppleva den frihet många av oss tar för givet. Det finns nämligen många svenskar som tvingas in i strukturer som är diametralt annorlunda än de svenska.
I Sverige ska alla ha rätten till
frihet. Ändå ser vi hur strukturer, som ofta härstammar
från radikalt patriarkala kulturer, låser in människor. Det är under
barnens sommarlov som många flickor skickas utomlands av sina föräldrar.
Dessa flickor ska inte i väg på språkresor eller läger. De skickas ut ur
Sverige för giftas bort.
Många svenskar med bakgrund i Mellanöstern eller Afrika har gjort ett tydligt val. De har valt bort förtryck och hederskultur för frihet och jämställdhet. Samtidigt har de fortsatt att identifiera sig som exempelvis muslimer. Många andra har dock valt motsatsen. De har valt att hålla fast i de strukturer som de växt upp med, och låter det ärvas till nästkommande generation. Att i Sverige tillkännage samma värderingar, samma samhällsstruktur och samma förhållningssätt som går på tvärs med det som har definierat Sverige till ett av världens friaste och mest jämställda länder, är oacceptabelt. Sådana sympatier hör helt enkelt inte hemma i Sverige.
Den 1 juni införde regeringen ett utvidgat reseförbud för barn, för att stoppa uppfostringsresor och tvångsgifte. Det är ett viktigt steg på vägen i kampen mot hedersförtryck. Men vi vet att mer behöver göras. Många partier både till höger och vänster tror att lösningen på segregationen ligger i språk, jobb och utbildning. Vi konstaterar att detta enbart representerar en del av lösningen. Om man fulländat ska kunna integreras i det svenska samhället måste man godta vissa värderingar, de som är icke valbara i Sverige.
Vi kan aldrig ta våra värderingar för givet. De utgör grunden till den frihet som vi idag åtnjuter. Att det finns svenskar idag som inte får möjlighet att ta del av den friheten är oacceptabelt. Att ignorera och relativisera hederskulturen i Sverige är moraliskt förkastligt och bryter mot det löfte om frihet och öppenhet som många kommit hit för att ta del av.
Ebba Busch (KD)
Partiledare
Kristdemokraterna
Jämtland/ Härjedalen