LEDARE

Hur kan svenska politiker kritisera Kina

När man vill införa samma övervakningslagar här?

EU kommissionären Ylva Johansson med förflutet som både V och S politiker och med ett flertal ministerposter på CV:n har lagt ett förslag om chat-control som ska behandlas av EU och medlemsländerna.

Lagförslaget innebär att alla unionens digitala kommunikationstjänster skulle tvingas installera artificiell intelligens, AI, som ska identifiera barnpornografi för att underlätta för polisen att jaga och lagföra pedofiler.

Detta är alltså inte riktat direkt mot att pedofila nätverk utan här ska nätet svepas av totalt.

All kommunikation på nätet ska övervakas.

Med andra ord, Orwells 1985 men kanske 2025.

Våra politiker verkar inte förstå att Orwells bok var en varning, ett skräckexempel av hur ett totalitärt övervakningssamhälle skapas utan verkar mest ta den som en handbok!

Tyskland har redan tagit avstånd från förslaget, kanske på grund av att inte ens avskräckande exemplet Stasi i forna Östtyskland kunde övervaka medborgarna lika grundligt som nu kommer att ske om förslaget genomförs!

Moderaternas grupp i Europaparlamentet har avvisat förslaget, liksom flera andra svenska partier. Bland annat med stöd av en konsekvensanalys som har gjorts av ett utskott i EU-parlamentet som behandlar rättighetsfrågor. Slutsatsen därifrån är att förslaget innebär alldeles för långtgående ingrepp i privatliv och integritet.

Justitieminister Gunnar Strömmer har uttalat sig positivt kring förslaget.

Men senaste beskedet är att Sverige ska redogöra för sin position i frågan när Riksdagen öppnas igen i höst.

Att allt vi skriver på Facebook, Instagram eller i privata mejl med bilder på barnen till mormor eller farmor ska övervakas är naturligtvis integritetskränkande så det bara visslar om det.

Dessutom, även om AI ska övervaka och plocka ut det som den tycker är misshagligt utgår jag ifrån att i slutänden är det en människa som ska avgöra vad som är olagligt eller inte.

Med andra ord polisen!

Ni vet den myndighet i Sverige som lägger ned 90 procent av alla anmälningar.

De ska nu börja grotta igenom miljoner bilder och annat material som AI plockar ut!

Jolly Good!

Det här förslaget tillsammans med alla andra övervakningslagar som redan införts eller är under förslag är snabbt på väg att ge oss ett övervakningssamhälle som inte står Kina efter.

Ni vet detta kommunistiska land som svenska politiker gärna kritiserar!

Jag har skrivit det tidigare men det tåls upprepas, vi behöver inte nya lagar. Vi behöver att polisen är kompetent nog att se till att de lagar vi har efterlevs!

Och så vill jag påminna alla om att skaffa inlog till hemsidan och våra E-tidningar annars missar ni hälften av veckans nyheter.

Ladda gärna ned vår nya nyhetsapp från App Store!

Powered by Labrador CMS