Inger Jansson är en av endast två kennelkonsulenter som ska besöka alla 350 kennlar som finns i länet. Här med sin egen hund, en Bostonterrier.

Kennelkonsulenter kollar hunduppfödare i länet

LÄNET (JT) Det är populärt med hund, inte minst sedan pandemin med hemarbete blivit vanligare. Inger Jansson är en av två kennelkonsulenter som har ansvaret att besöka de 350 kennlarna som finns runtom i Jämtland - Härjedalen. Resorna blir många och långa men Inger anser att det är ett viktigt jobb så valpköpare vet att de kan lita på sin uppfödare.

Publicerad

Vad gör en kennelkonsulent?

– Vi gör hembesök hos dom som har kennlar, alla kennlar som tillhör Svenska Kennelklubben. Vi tittar på hundarnas miljö och hur de mår. Vi ser över uppfödarnas avtal med valpköpare och informerar om SKK:s grundregler. Vi kan även hjälpa till med råd och tips i linje med svensk lagstiftning, berättar Inger. Vi gör rutinbesök, de som har 3 kullar eller mer ska ha besök en gång per år. Övriga 3 - 5 år mellan besök men det kan det bli lite längre ibland då vi just nu endast är två kennelkonsulenter i hela Jämtland - Härjedalen. Nya kennlar är prio ett, då ska vi visa oss och presentera kennelklubben. Vi gör också begärda besök, dvs om det kommit in något centralt så gör vi hembesök oanmälda. Det kan se ut som så att vi t ex har två nya kennlar i Gäddede trakten, sedan har vi några som inte haft besök på 4 - 5 år och haft kullar senaste året, men kanske inte nått till 3. Självklart tittar vi in till dom då när vi ändå är där, det är ju en lång sträcka. Så jobbar vi.

Vilka avstånd ni måste köra på ett år?

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS