Höj lönen för undersköterskorna

Regionråden fick höjt arvode med 4000 kr för kommande mandarperiod, vi undersköterskor fick 400 kr för 2022.

Innan jul startade vi uppropet för oss undersköterskor som känner oss exkluderande efter att man satsat stort på sjuksköterskorna. Vi skapade en namninsamling där vi snart fått 470 underskrifter. 

https://www.skrivunder.com/underskoterskeupprop_jamtlandharjedalen?utm_source=gmail

Det är nästan så att man skäms över hur man uttalar sig i artikeln från 6 december 2022 i ÖP, gällande höjda arvoden inom regionpolitiken: "Det är rimligt att arvodena ligger i nivå med kommunerna i länet och regionerna i Norra Sverige" säger Bengt Bergqvist (S) som får drygt 4 000 kronor mer i månaden.

Vore det inte rimligt att även undersköterskelönerna i regionen låg i nivå med övriga landet med, både i norr, söder, öster och väster? Det är mycket ledsamt att se hur man behandlar sin personal i Regionen, vi som står på golvet och tar emot er när ni blir sjuka, vi som jobbar i team med sjuksköterskor och läkare. Hur kan man gå ut med detta och bara köra över oss?? 

Och hur har man tänkt locka fler medarbetare till Region Jämtland Härjedalen med en ingångslön som undersköterska på 22500 kr och med en löneutveckling på 400-500 kr/år?

Utvecklingen gällande ingångslön och arbetsmiljö måste höjas och bli bättre. Detta för att vi undersköterskor ska vilja stanna kvar i Regionen. Bristen på undersköterskor väntas bli 136.000 st fram till 2026, det är om 3 år! Vi hoppas nu att man värnar om sina anställda undersköterskor i Regionen. Och att det syns i våra lönekuvert med lika stor satsning som regionpolitikernas, redan våren 2023!

Vår yrkesroll och vårt ansvarsområde kommer att bli mycket tydligare när vi undersköterskor får en skyddad yrkestitel from 1 juli i år. Vilket också borde höja statusen då även patientsäkerheten höjs. Detta tycker vi ska bidra till ett lönelyft och en trygghet med legitimerade undersköterskor!

Ulrika Wassberg, Ida Edström, Elisabeth Melander, Jenny Eliasson, Sanna Grönlund och Charlotte Lundvall Undersköterskor på Centraloperation, Region Jämtland Härjedalen 

Powered by Labrador CMS