Länets Lucia 2017 hette länets Lucia Maja Albertsson, från Stugun. Hon inledde sin ”lussevecka” genom att krönas i Frösö kyrka, där hon tillsammans med tärnorna var med på en välbesökt luciagudstjänst. Arkivfoto
Länets Lucia 2017 hette länets Lucia Maja Albertsson, från Stugun. Hon inledde sin ”lussevecka” genom att krönas i Frösö kyrka, där hon tillsammans med tärnorna var med på en välbesökt luciagudstjänst. Arkivfoto

Länets Lucia blir Jämtlands Lucia när Jämtlands Tidning går in som samarbetspartner

LÄNET (JT) Sedan 1939 har Länstidningen varit den självklara partnern när luciafirandet ska anordnas varje år. Nu tar Jämtlands Tidning över stafettpinnen.
-Vi ser jättemycket fram emot det här, säger Angela Murén på föreningen Jämtlands Lucia och betonar den lokala förankringen som viktig beståndsdel i samarbetet.

Publicerad Senast uppdaterad

Den medeltida legenden om flickan Lucia som med en ängels hjälp botade sin mor kom troligen till Sverige på 1500-talet och från 1760-talet finns uppgifter om det första luciafirandet som liknade våra tiders. Men det var inte förrån kring 1930 som det fick ett ordentligt uppsving. Detta sedan tidningen Stockholms Dagblad i samarbete med köpmän gjort det till en kombination av skönhetstävling, insamling till fattiga och kavalkad.

Många lokaltidningar tog efter och i vårt län blev det Länstidningen (LT) som 1939 tog initiativ till luciafirandet. Så gjorde de i 80 år, men 2020 blev det ett tillfälligt uppehåll då pandemin satte stopp. Nu i år upphör emellertid LT:s engagemang i luciafirandet helt och Jämtlands Tidning tar över.

Sedan 2006 har den lokala samarbetspartnern kring firandet varit den ideella föreningen Jämtlands Lucia, som drivs av Angela Murén som till vardags jobbar som vd-assistent på Länsförsäkringar och av Anna Sörensson som är universitetslektor på Mittuniversitetet och själv var länets lucia år 2000.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS