Hjälp till att ge alla mat för dagen

Som konsumenter kan vi alla göra skillnad.

Mer än hälften av alla hungriga i världen är odlare inom småskaligt jordbruk. Klimatförändringar och låga inkomster gör att inte ens den som odlar livsmedel kan vara säker på att kunna mätta sina barn. En hållbar handel är nödvändig för att motverka hunger. Och som konsumenter kan vi alla göra skillnad.

 Den 11 – 17 december sänds Musikhjälpen, i år för att uppmärksamma världens hunger. Siffrorna som beskriver verkligheten är skrämmande. Upp till 783 miljoner människor är drabbade av hunger och över 40 miljoner lever på gränsen till svält. Mer än tre miljarder människor har inte råd med en hälsosam kost.

 Ungefär en tredjedel av världens mat produceras i dag av odlare inom småskaligt jordbruk. Många av dem kan inte själva äta sig mätta. Till följd av klimatförändringarna har det blivit alltmer utmanande för dem att odla sina grödor. Torka, kraftiga skyfall, orkaner och växtsjukdomar kan förstöra hela skördar – och hotar därmed deras försörjning. 

 Samtidigt som odlare inom småskaligt jordbruk själva går hungriga har de också en viktig roll att spela för att utrota hungern globalt. Men då måste de få stöd i att klimat anpassa jordbruket och bättre betalt för sina grödor. 

 Vi som vill bidra till att motverka världens hunger kan exempelvis stödja Musikhjälpen den här veckan eller skänka pengar till någon av de organisationer som jobbar för att hjälpa människor i svältkatastrofer. 

 Men vi har också möjlighet att göra skillnad varje gång vi går och handlar. Genom att göra hållbara och etiska val i mataffären bidrar vill en tryggare livsmedelsförsörjning globalt. Varje gång vi väljer Fairtrade-märkta varor får odlare inom småskaligt jordbruk nämligen en bättre betalning – och det är en förutsättning för att de ska kunna ge sina barn en näringsrik kost och anpassa jordbruket till det förändrade klimatet.

 Det är trots allt inte mer än rättvist att de som ser till att vi får mat på bordet också har möjlighet att äta sig mätta.

Peter Johansson på Fröjas Världsbutik 

 

 

Powered by Labrador CMS