"Om det beslutas att reviret ska bort vore det bäst med licensjakt i det aktuella området. Att slippa vargen i betesområdet minskar vår oro och det vore bra att få tillgång till våra betesmarker, som vi inte kan utnyttja i dagsläget", säger Joel Pålsson ordförande i Tåssåsens sameby.

Inga fredade vargar i norrlänen

HÄRJEDALEN (JT) Regeringsförslag får samer i länet att andas ut. Länsstyrelserna i de fyra norrlänen utreder nu hur regeringens förslag på minskad mängd av varg i landet ska kunna genomföras.

Publicerad

Det enda fredade vargreviret i Norrland, Prästskogsreviret - som ligger i nordvästra Hälsingland och den östliga delen av Hogdalsbygden, föreslås flyttas till södra delarna av landet. Jämtlands län ska inte behöva ta ansvar för en vargföryngring med skyddsstatus. 

Hur skulle detta påverka rennäringen i länet?

– Om det beslutas att reviret ska bort vore det bäst med licensjakt i det aktuella området. Att vi ska hålla på med skyddsjakt tar bara tid och energi från det dagliga arbetet med renarna. Att slippa vargen i betesområdet minskar vår oro och det vore bra att få tillgång till våra betesmarker, som vi inte kan utnyttja i dagsläget, säger Joel Pålsson ordförande i Tåssåsens sameby. 

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS