Kostnadenr för skolmaten skiljer sig åt rejält i länets kommuner.

Stor skillnad vad skolmaten kostar i länet 

LÄNET (JT) Jämtlands Tidning har tagit sig en titt på skolmatssituationen i länet. Det ger mycket stora variationer i siffror och sätt att räkna. Men Bergs kommun har högst kostnader i länet för måltider per elev och Åre lägst, Härjedalen mest när det handlar om matsvinn och Strömsund minst. Det är även olika kostnader per portion och elev.

Publicerad

En studie från Skolverket från i år, visar på mycket stora skillnader i hur mycket pengar kommunerna lägger på skolmat, och vad som räknas in i posten skolmat. Kostnadsökningarna ligger enligt huvudmännen i undersökningen på mellan 15 och 30 procent under det gångna året. 

Olika strategier finns för att handskas med detta: det kan exempelvis handla om avsteg från målet med ekologiska livsmedel, mer vegetarisk mat, personalneddragningar och att på olika sätt minska matsvinnet.

– En viktig slutsats är att de kraftiga variationerna mellan hur mycket kommunerna satsar på skolmaten huvudsakligen förklaras av kommunernas olika sätt att bedriva verksamheten, och hur de rapporterar in kostnaderna. Det gör det svårt att jämföra kostnader mellan olika kommuner, säger Per-Erik Jalava, undervisningsråd på Skolverket. 

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS