Åke Remén, kostchef på Härjedalens kommun. Foto: Privat.
Nyttigare förskolor i Härjedalen
SVEG (JT) Härjedalens kommun har tagit fram en rutin som ska leda fram till mindre socker i maten på förskolor och fritids. Åke Remén är kostchef och ser många hälsovinster med det.
Livsmedelsverket kommer med riktlinjer
vad barn bör äta. Rutinerna som kommunen nu har tagit fram har de
jobbat med en lång tid, och gör det lättare för förskolor och
fritids att följa rekommendationerna. Bland annat så ska inte
förskolor och fritidshem servera läsk, godis och glass. Små saker
kommer att ändras, som att nyttigare bröd ska bakas eller bytas ut
till ett bättre alternativ. Kräm ska vara osötad, och produkter
som O'boy och sylt till gröten tas bort, och bär ska serveras
istället. Föräldrar ska kunna bjuda barnen på glass och veta att
de inte fått glass redan innan på förskola och fritids.