Här är ett ljus i mörkret 

I en orolig och auktoritär värld är valet i Polen nyligen ett ljus i mörkret.

Med bred marginal sa de polska väljarna ifrån att de inte vill följa det högerauktoritära partiet ”Lag och rättvisa”, PiS, som styrt landet sedan 2015 vidare på vägen mot mer centralisering och avdemokratisering. Valdeltagandet var rekordstort, närmare 75 procent, långt mer än vid tidigare val. 

Särskilt fler kvinnor och unga var motiverade att gå till valurnorna. De har fått nog av högerpopulismen. Den demokratiska oppositionen – Medborgaralliansen, PO, Tredje vägen (PSL och Polska2050) och Vänstern (Lewica) har nu en klar majoritet i parlamentet. 

Första kammaren, senaten, som väljs i enmansvalkretsar har nu 66 av 100 företrädare för de demokratiska partierna. I andra kammaren, sejmen, 248 av de 460 mandaten. Under PiS ledning har såväl rättsväsendet som medierna alltmer utvecklats till redskap för det styrande partiet. Ett exempel är att PiS-regeringen 2022 använde författningsdomstolen till att i praktiken förbjuda aborter trots att lagstiftningen redan var mycket strikt. Public service, radio och TV, har blivit rena propagandakanaler, liksom många av de lokala och regionala tidningarna. 

Polariseringen i det polska samhället har blivit extrem. Frågan är hur snabbt en ny regering kan vara på plats. Presidenten, Andrzej Duda, knuten till PiS, ska inom kort utse regeringsbildare. 

Det borde vara självklart att ge uppdraget till Donald Tusk, eftersom han är ordförande för Medborgaralliansen, det största av de segrande partierna. Risken är emellertid att presidenten krånglar och försenar regeringsskiftet. Den kommande regeringens prioriterade uppgifter blir återupprätta rättssäkerheten och mediefriheten. En liberalisering av aborträtten blir en annan viktig fråga. Att förbättra samarbetet med övriga i Europa är av största betydelse i en tid då krig pågår vid landets östra gräns. 

Polen står dessutom liksom andra länder inför utmaningar när det gäller energiomställning, skatter och välfärd. Diskussionerna kommer säkert att gå höga, men går utvecklingen i frihetlig riktning.

 Jag har följt polsk politik i decennier, främst det gröna centerpartiet PSL. Därför var det en fantastisk upplevelse att vara med på valvakan med PSL och samarbetspartiet Polska2050 i Warszawa, tillsammans Tredje vägen. 

Jublet var enormt när valresultaten började strömma in och det visade sig att valet hade blivit en verklig framgång för centeralternativet. Jag gratulerade centerledaren Wladyslaw Kosiniak-Kamysz till framgången – som kommer att betyda mycket för Polen, men även för oss. PSL har ännu en gång en nyckelroll i polsk politik. Med PSL och Polska2050 i den kommande regeringen får frågor som landsbygdsutveckling, grön energiomställning och jämställdhet hög prioritet. 

Vi får hoppas att den nya regeringen snart är på plats i regeringskvarteren i Warszawa. De polska väljarna har satt stopp för högerpopulismen, ett epokskifte. Något som övriga Europa har en del att lära av. Vi har all anledning att följa vad som händer i grannlandet söder om Östersjön. 

Håkan Larsson (C), Rödön, har följt polsk politik sedan 1980-talet

Powered by Labrador CMS