Ung Reporter

En rad av elever som hackar i väg på sina isblock.

Gymnasieelever gjorde isskulpturer i Badhusparken

ÖSTERSUND (JT) En kall vinterdag och en klass som går Estetiska Programmet Bild och Formgivning från Wargentinskolan är fullt sysselsatta med att göra isskulptur i Badhusparken.

Publicerad Senast uppdaterad

Vi möter först JGY läraren Kristina Björkman som har tagit sin klass ut i den friska luften.

Hur kommer det sig att man gör det här? 

– Vi har fått tillfället att göra det här i flera år i samarbete med Vinterparken. Det är elever i årskurs 1 på estetiska programmet bild och formgivning på Jämtlands gymnasium Wargentin som går kursen form och en del i den kursen är att dom ska få testa på snö och isskulptur och den här gången blev det isskulptur, för det är väldigt tjock is i år. 

Kristina Björkman, lärare på Wargentinskolan.

Får man göra egna motiv? 

– Ja dom har ju haft det i uppdrag att tänka på vissa saker. Dels så har temat varit kontraster. Det kan finnas lite olika tolkningar på det. Det får antingen vara abstrakt eller föreställande, ska passa platsen, miljön den befinner sig i och ta hänsyn till hur den kan se ut när den smälter. Man ska se till att man inte kan göra sig illa på den. 

Hur går det till? 

– Ja det börjas ju med att man sågar ut isblock ur vakarna. Hålen som står kvar används sen till isbad. Det stod ett helt gäng med isblock då som dom fick välja en passande storlek av för vad de tänkte göra. Sen så är det olika verktyg. Olika typer av vassa verktyg för att karva fram och till slut häller vi vatten över, för då blir skulpturerna ännu mer klara och transparant. 

– Det är ju en otroligt trivsam dag. Man får ju göra saker gemensamt med eleverna och eleverna får göra saker tillsammans och man får sitta tillsammans och grilla. Härligt att komma ut tänker jag. Att man inte behöver vara innanför skolans väggar.

Här hälls vatten över verket för göra isen klar.

Sen så berättar elever hur de upplever skulpterandet. 

Hur kul är det? 

– Jättekul 

– Roligt, men jobbigt 

Varför är det jobbigt? 

– Hacka is, det gör ont 

– Det är kallt, för lite sol, jag önskar att det kunde vara en bättre dag 

Ett stort sortiment av isblock att välja mellan.
En närmare blick till vad dem jobbar med.

– Jag tycker dock att det är kul att lära sig använda dem här verktygen på is 

Hur är det att jobba med medlet? 

– Det är mycket lättare än vad jag trodde det skulle vara, man tänker ju så här att is bör vara jättesvårt att hacka i men det är verkligen att bara dra. 

– Ibland kan det vara jobbigt 

– Ja men just i början så var det ganska hårt, men det blev lättare sen 



Powered by Labrador CMS