Thomas Kroik Kristoffersson från Voernese sameby har varit renskötare i över 40 år. – Betet var bättre förr när vintrarna var stabilare, säger han. Ett klimatstöd skulle innebära mer trygghet för alla renägare enligt Thomas. Foto: Privat

Renar har svultit ihjäl i Frostviken – rennäringen vill ha klimatstöd efter betesbrist

FROSTVIKEN (JT) Renar som svälter ihjäl på grund av klimatförändringar och skogsbruk är något som renskötaren Thomas Kroik Kristoffersson i Voernese sameby har bevittnat. Ett klimatstöd, vilket Sametingen och rennäringsnämnden har föreslagit, skulle innebära större trygghet för renskötare.

Publicerad

Sametinget och rennäringsnämnden vill att näringsdepartementet öronmärker ett fast klimatstöd till rennäringen. Det redan befintliga katastrofskadeskyddet går till förlorat bete, men räcker inte för att täcka betesförlusterna på grund av klimatförändringar.

Och med ett förändrat väder, samt de klimatåtgärder samhället vidtar, behöver rennäringen anpassas. Det förändrade klimatet är något som Thomas Kroik Kristoffersson från Voernese sameby i Frostviken har bevittnat under lång tid.

– Vädret har blivit alltmer osäkert, det vet vi ju att det har blivit vanligare med regn redan tidigt under senhösten. När slasken fryser till is kan renarna inte komma åt betet, säger Thomas och fortsätter:

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS