Ola Löfquist, grottutforskare, menar att fynden i Bjurälvens outforskade inre kan ta speleologin vidare. Foto: Linn Ståhl

Lovande fynd efter grottforskningen i Bjurälven – tyder på nya grottor

FROSTVIKEN (JT) Ett gäng grottutforskare från Sveriges Speleologförbund har undersökt runt hundra håligheter i Bjurälvens naturreservat för att kartlägga potentiella grottgångar. Fynden man gjorde har lockat gruppen att redan nu planera för “Expedition Bjurälven” i mars nästa år.

Publicerad

Sveriges Speleologers fjällmöte med 40 av sina medlemmar hamnade i år i jämtländska Korallgrottan. Syftet var att träffas och lära upp nya medlemmar. Men när fjällmötet var avslutat i början på augusti beslutade sig en mindre grupp på tolv personer, varav den yngsta speleologen var en ettåring, för att fortsätta vidare till Bjurälven. Under Blinda dalens böljande landskap döljer sig nämligen många håligheter, och utforskarna hoppades på nya fynd. Det korta besöket gjorde ingen besviken. Nya data från Lantmäteriet visar exakt var det finns håligheter i marken, så kallade doliner, och gruppen hann med att undersöka uppemot 100 doliner.

– Av de hundra håligheter vi undersökte har vi hittat fem potentiella nya grottor. Vi kommer att återkomma i mars 2022 i “Expedition Bjurälven” för att utforska dem djupare, säger Ola Löfquist, styrelsemedlem i Sveriges Speleologförbund.

Korallgrottan, vars grottsystem till mångt och mycket fortfarande är outforskat, utforskades inte så mycket den här gången.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS