Marie Åhlstedts dricksvatten började lukta och smaka fränt i slutet på augusti. Lukten påminner om kylarvätska. Vattenproverna påvisade bland annat halter av bensen. Bakom Marie står vattentanken som kommunen körde till hennes tomt förra veckan.

Giftigt dricksvatten i fastighet i Strömsund – kommunen sätter in vattentank

STRÖMSUND (JT) I augusti klagade en fastighetsägare till kommunen. Kommunens dricksvatten luktade starkt och efterlämnade en oljig hinna i munnen. Fyra dagar senare togs prover, veckan efter visade svaren att vattnet var otjänligt.

Publicerad

Man fann lösningsmedlen bensen, toulen, xylen och etylbensen i dricksvattnet i fastigheten intill Ströms Vattudal i centrala Strömsund. Ytterligare provtagningar och spolningar av vattenledningarna visade att det enbart var en abonnent som var drabbad, det fanns ingenting i huvudledningen. Spolningarna visade att det rör sig om en markförorening som troligtvis kommer från industriområdet som omger det drabbade huset. I huset bor Marie Åhlsted med sin familj. Mellan augusti och oktober månad har hon hämtat dricksvatten på brandstationen, förra veckan fick hon en stor tank som nu står utanför hennes hus.

– Jag är jätteglad över tanken, säger Marie som nu slipper duscha i det illaluktande vattnet.

Det är inte bara vattnet som luktar, ibland kommer samma lukt utomhus, vilket även besökare till familjen har konstaterat. Mysteriet ligger i varifrån lukten och markföroreningen kommer. På ena sidan av Maries hus ligger industrier, bland annat en lackfirma, och på andra sidan breder Vattudalen ut sig. Mellan husen kommer sjön in i en vik och Marie oroar sig för att markföroreningen ska sprida sig till vattnet. Men den oron delas inte av Strömsunds kommun. I september kontaktade AVA-enheten, vatten och avlopp, miljö- och byggavdelningen för att undersöka huruvida det kunde röra sig om en markförorening. Inte förrän i oktober skapade kommunen ett ärende i frågan.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS