
Motortoboggan – kunde utklassats av Snösläden från Jämtland
LÄNET (JT) Vem som var först med att bygga en snöskoter är ett ofta återkommande diskussionsämne. Definitionen på en snöskoter är att det ska vara ett litet och lätt fordon som kan frakta en eller två personer på snö. Den ska ha banddrift och helst skidor som styr. Allt utöver det är ett snöfordon.

En skapelse som ligger bra till är Motortoboggan som svenskättlingen Carl Eliason i Saynor, Wisconsin, USA började konstruera 1924. Översätter vi Motortobogga till svenska blir det Motorkälke. Och det stämmer. För längst fram på kälken hade Eliason placerat en utombordsmotor. Under kälken fanns drivbandet.

Styrde gjorde man med två skidor som svängdes med hjälp av ett rep. På kälken fanns plats för två personer. 1927 fick Eliason patent på konceptet som kom att utvecklas och tillverkas ända fram till 1964.


Fast frågan är om inte Jämtland ändå är hemlandet för ”ur-snöskotern”. Och då blir det omöjligt att gå runt herrarna Anton Hansson och Edvin Liljegren från Södra Skärvången respektive Aspås. Redan tidigt omtalade konstruktörer av allsköns fortskaffningsmedel, ofta byggda som experiment.

Därför är det inte ett dugg förvånande att de intresserade sig för snöfarkoster. Och mycket riktigt, redan under senare delen av 1940-talet hade en av herrarna blivit ägare av en Motortobogga av den utvecklade ”Modell D” med rattstyrning och 25 hästkrafters Indian motorcykelmotor.


Hela härligheten var importerad från USA och blev den kanske första riktiga ”snöskotern” här i länet. Det behöver väl knappast tilläggas att den väckte enorm uppmärksamhet i det jämtländska pudret.
Hur som helst… Hansson och Liljegren insåg potentialen, men också möjligheterna att utveckla konceptet. Och det gjorde man. Resultatet blev ”Snösläden. Banddriven och med frontmonterad tvåtakts DKW-motor placerad på ett kraftigt stålchassie som har säten för två personer konstruerade de något som har svindlande likheter med det moderna konceptet för snöskotern - långt innan någon annan snöskoterkonstruktör ens vässat sitt ritstift.
Man kan alltid fundera över snöskoterns fortsatta utveckling om Hansson och Liljegren patentskyddat sitt koncept. För man lär ha byggt ytterligare två eller tre snöslädar – i Jämtland.
