Anders Olsson och Henrik Wikström ger ut skivan Hallaren i sommar.

Folkmusikduo ger ut gränslös skiva

ÖSTERSUND (JT) Folkmusikerna Anders Olsson och Henrik Wikström ger i sommar ut en skiva med traditionell fiolmusik från västra Jämtland, men som även har lite Norgeanknytning.

Publicerad

Allt började 1998 då de två möttes på Malungs folkhögskola. Henrik är från Hackås och Anders är från Offerdal, och de träffade en gemensam bekant som heter Per-Anders Östberg. De tre började spela tillsammans och Anders och Henrik har sedan fortsatt med viss regelbundenhet att träffas och spelat fiol tillsammans under åren. 

Nu bor Anders i Offerdal och Henrik i Rossbol utanför Brunflo. De två har på senare tid gått en fjällvandring ihop både i Norge och i Sverige och då föddes idén till skivan.

–Vi gick mellan fjällgårdar och besökte bland annat Gaundalen, där Ol Persa, Olof Persson var en profil, på norska sidan bekantade vi oss med traditionen från Gunnar Daehli, och vid Holdern finns det en handelsstation, där det finns ett släkte med spelmän, till exempel Kristian Oscarsson och tidigare hans far, farfar och farfarsfar, sade Anders.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS