Maria Häggblom med sin hund Krut som är en av två hundar i länet godkänd för sök både barmark och vinter, dagens figurant Bobbo Bergkvist och Kurt Öwre.

Fjällräddning i länet har tagit fram nytt hjälpmedel – underlättar för hundsök på barmark

HALLEN (JT) Många liv har genom åren räddats av Fjällräddningen. Organisationen finns från Dalarna i söder till Treriksröset i norr där Jämtland Härjedalen är en del. Hjälpmedel behövs i sökandet och bland annat hundar är en viktig del. Nu har några innovativa jämtlänningar tagit fram en tillbyggnad på 6-hjulingar som underlättar för hunden när det är barmark.

Publicerad

Det är frågan om ett flak som underlättar att transportera sökhundar under barmarkstid. Det gör att hundarna anländer till sökområdet utvilade.

Kurt Öwre, Mattmar och Maria Häggblom, Hallen är två vana fjällräddare då det jobbat med detta sedan 90-talet. Kurt är den som kom med idén om flaket på 6-hjulingen, sedan har de jobbat gemensamt för att utveckla den. Ovikens Mekaniska har byggt.

– Det här är ju ett verktyg till i vår verktygslåda, det kanske inte passar att fara och leta efter någon i stadsmiljö, men däremot om man far upp till t ex Håckren där du har 20 mil skogsbilvägar och någon är borta. Vi har lite hundresurser, vi kan nyttja hunden längre över dygnet, både förare och hund, förklarar Kurt.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS