Gustav Kling 2014. Foto: Johan Axelsson

”Gustav Kling banade väg för mycket i länets teater”

LÄNET (JT) Producenten Christina Seldahl Lindgren minns kollegan som en stark personlighet som införde teater över hela länet och satsade på samtida pjäser. -Han kommer att bli saknad i teatersverige, säger hon om Gustav Kling (1946-2023).

Publicerad

När Husåspelet kom till 1978 fanns Gustav Kling med bland de engagerade, men det var först 1997 som han kom till länet mer stadigvarande. Han hade då närmast varit teaterchef i Västerbotten och skulle bli ny sådan i Jämtland. 

Ursprungligen arbetade han på olika friteatrar men har även setts på större scener som Dramaten och i en rad SVT-produktioner som På kurs med Kurt och Tre kärlekar. På det som under hans ledning skulle bli Estrad Norr började Christina Seldahl Lindgren arbeta som producent 2010. Han var då scenkonstchef och de skulle komma att arbeta knappt tre år tillsammans. 

-Han har betytt jättemycket för teatern i Jämtland, han fick uppdraget att bilda en länsteater 1997 redan. Från början var det en kort försöksperiod tror jag, under tre år, innan man etablerade den 2000. Men han banade väg för mycket, brann verkligen för teatern och såg till att den kom ut i hela länet. För det var ledordet, att det skulle spelas överallt. Det fanns inga för små scener eller för besvärliga lokaler. 

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS