För kortare färder i fjällen kan e-snöcykeln bli ett alternativ för hela familjen.

Världens första e-snöcykel kan bli alternativ till snöskotern

LÄNET (JT) Det franska företaget MoonBikes har tagit fram en lätt och helt elektroniskt driven snöcykel med bara en skida. Den kan bli ett mer hållbart alternativ för kortare färder i vinterterräng.

Publicerad Senast uppdaterad

En traditionell snöskoter är relativt stor och tung, den åstadkommer ljud och drivs med fossilt bränsle. Olika försök har gjorts att hitta mer miljövänliga alternativ och ett av dem som nu söker sig till marknaden är franska MoonBikes. Den e-snöcykel som tagits fram har endast en skida och tar sig fram helt ljudlöst. Den drivs av ett batteri och väger endast tre gånger så lite som en traditionell snöskoter.

Idén till e-snöcykeln kommer från Nicolas Muron, en före detta flygtekniker. Han besökte sina föräldrar i franska alperna och insåg hur begränsad människors rörlighet blev när snön föll. Han ville skapa ett fordon för hela familjen att ta sig fram med på ett enkelt, roligt och hållbart sätt.

Användningen av snöskotrar har ökat i Sverige och steg med 11 procent förra säsongen fram till februari 2021, enligt branschföreningen Snö och terrängfordonsbranschen. Här kan e-snöcykeln bli ett alternativ för kortare färder. Ett laddbart batteri på 2,5 kWh ger en körtid på 1,5 timmar, men den kan fördubblas genom ett medhavt extrabatteri. Topphastigheten ligger på 42 km/h.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS