Ung Reporter

Från lägret i Dvärsätt, med de nio deltagarna. Foto: Riksteatern Jämtland Härjedalen
Från lägret i Dvärsätt, med de nio deltagarna. Foto: Riksteatern Jämtland Härjedalen

Unga lär sig arrangera teater – Läger i Dvärsätt

DVÄRSÄTT (JT) Camp Riksteatern Dvärsätt ägde rum 28-30 juni för alla teaterintresserade mellan 16 och 26 år. Det anordnades av Riksteatern Jämtland Härjedalen och deras nybildade ungdomsförening Riksteatern Jämtland Härjedalen Unga.

Publicerad

Sammanlagt nio personer deltog och de fick lära sig hur man blir arrangör.

Mika Ingebrigtsen, 20 år, vikarierar som verksamhetsutvecklare för barn och unga i Riksteatern och var en av ledarna till lägret. Hon berättar att syftet med lägret var att utbilda ungdomar i hur ett bra värdskap, för teater, musik, cirkus, dans – och allt däremellan – ska se ut och gå till.

– Vi går igenom alla de olika delarna för att bli en arrangör helt enkelt, säger hon.

Idén till lägret föddes efter att Mika tillsammans med fyra andra personer från länet förra året var med på LänkArr Pride i Pajala, som var en tidigare version av Camp Riksteatern. De kom hem mycket inspirerade och med en vilja att skapa en egen uppsättning av lägret här i Jämtland, vilket ledde till att de började arbeta med just campet i Dvärsätt.

Från lägret i Dvärsätt, med de nio deltagarna. Foto: Riksteatern Jämtland Härjedalen
Från lägret i Dvärsätt, med de nio deltagarna. Foto: Riksteatern Jämtland Härjedalen

Helle Björnsdotter, 18 år, var en av de som var med i Pajala och hon jobbade i veckan med att förverkliga lägret genom att ta hand om deltagarna, se till att logistiken kring saker som mat fungerar, samt hålla i vissa aktiviteter. Hon tycker att det är viktigt att visa unga vuxna hur man arrangerar så det i framtiden kan bli fler arrangörer som inte är så gamla.

– Jag vill stärka ungas relation för arrangörskap, teater och kultur generellt, berättar hon.

På lägret i Dvärsätt var det bland annat gruppdiskussioner om saker som vad ett bra arrangemang är utifrån publikperspektiv och hur man ska arbeta innan, under och efter det, en föreläsning av FSL samt middag på Grekiska Kolgrillen.

På onsdagskvällen besökess Östersunds Teaterverkstad för att titta på föreningen Undantagets tolkning av Frankenstein. Denna föreställning fått mycket bra kritik av recensenter och lägerdeltagarna analyserade den utifrån de punkter de pratat om på dagen, samt pratade och ställde frågor till skådespelarna. Deltagarna bodde på vandrarhemmet Avaviken som bara ligger ett stenkast från Storsjön.

Fanny Furu, 17 år, sedan länge intresserad av teater och medlem i Teaterverkstaden, anmälde sig till lägret efter att ha sett reklam för det på en affisch vid Tingshuset. Hon ville prata med andra människor med liknande intressen, samt att djupdyka mer ned i hur en föreställning och arbetet runt omkring det går till.

– Jag vill lära mig mer ingående om vad som händer bakom kulisserna, säger hon.

Powered by Labrador CMS