Räddningstjänsten hade svårigheter i släckningsarbetet där det fanns en risk att hela taket var strömförande. Foto Tommy Norin
Räddningstjänsten hade svårigheter i släckningsarbetet där det fanns en risk att hela taket var strömförande. Foto Tommy Norin

Solpaneler orsakar inga bränder - om de monteras rätt

ÖSTERSUND (JT) Solpaneler typ de som är monterade på textilfabrikens Woolpowers tak kan i sig inte orsaka bränder. –För det krävs att det blir kortslutning, säger Sven Olofsson, erfaren säljare vid JN Solar i Östersund.

Publicerad Senast uppdaterad

Branden på Woolpowers tak har satt fart på diskussionen om eventuella risker med solpaneler på fastigheter där insatsledaren Håkan Modig uttryckt att de strömförande solpanelerna gjorde räddningsarbetet svårare. Det fanns en osäkerhet om huruvida hela taket var strömförande.

Här efterlyser både Håkan Modig och brandingenjör Martin Jonsson enhetliga regler kring hur solpaneler ska installeras.

I Woolpowers fall är panelerna monterade på ett platt tak där företaget, Uma, stått för leverans och montering och där Jämtsol i Östersund deltagit i monteringen. Det var också de som snabbinkallades för att bryta strömmen, bekräftar Jämtsols vd Joakim Danielsson.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS