Ol-Persgården i centrala Bräcke uppfördes i början och har fungerat som bostadshus och affärslokal. Idag finns en floristbutik samt Röda Korsets lokaler i gatuplanet.
Tillbakablick – Tornet som fick vara kvar i Bräcke
BRÄCKE (JT) När järnvägen drogs genom samhället fick Bräcke ett uppsving. Kring stationen uppstod liv och rörelse, främmande impulser gav sig tillkänna. Ett tydligt exempel är det ståtliga huset på Riksvägen 29, ”Ol-Persgården”.
Kring 1880 stod järnvägen klar som förband Östersund med kuststäderna och Stockholm. Längs järnvägen uppstod ett pärlband av industrier och samhällen som fick ett uppsving. Ett av dessa var Bräcke som blev en viktig hållplats för tvärbanan och ökade i betydelse när trafiken norrut till Boden tillkom.
Stationen och det intilliggande hotellet blev centrala byggnader och här var mycket liv och rörelse med tågpassagerare som stannade olika länge för att byta tåg. Ångloken gjorde mycket väsen av sig och tågens avgångar ropades ut.
Stinsen visslade i en visselpipa och lokföraren tjöt med lokets ångvissla. På stationen fanns en telegrafexpedition och även posten kom med SJ. Det uppfördes byggnader som kunde tillgodose behoven hos alla hitresta och de som flyttat hit.
Digitalt 24 timmar
15 kr
Köp nu