Mariana Backberg tittar ut över en av fiskdammarna. Hon är ny platschef vid Vattenbrukscentrum Norr.
Mariana Backberg tittar ut över en av fiskdammarna. Hon är ny platschef vid Vattenbrukscentrum Norr.

I Kälarne forskas om nya fiskfoder

KÄLARNE (JT) Sedan 1800-talet har Kälarne varit bas för den fiskodling som ännu lever vidare i form av Vattenbrukscentrum Norr som forskar kring kallvattenarterna Röding, Regnbåge och Öring.

Publicerad Senast uppdaterad

Historien berättar att redan på 1800-talet fanns intresse i Jämtland för att föda upp laxartad fisk. En av pionjärerna var brukspatron Conrad Hammarström som importerade amerikansk bäckröding och regnbågsforell från Tyskland.

Hushållningssällskapet i Jämtlands län följde noga utvecklingen av fisket och fiskodlingen och de hade en anställd fiskeriinstruktör, O. Olsén. På hans initiativ byggdes en anläggning i Kälarne för uppfödning av laxartad fisk. 1948 inrättades den så kallade Fiskeristyrelsen som senare blev statliga Fiskeriverket som avvecklades under 2011 men redan under 2009 fanns planer på att avveckla verksamheten i Kälarne.

– I samband med det inrättades Vattenbrukscentrum Norr som är ett aktiebolag med bland annat SLU (Lantbruksuniversitet) och Region Jämtland/Härjedalen som ägare, säger Christer Lindberg, sedan tre år tillbaka vd för det bolag som avlar fram en kvarts miljon fiskar varje år.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS