Kommunalrådet Jörgen Persson (S) beskriver Bräckes ekonomiska läge som akut. Nästa år saknas 36 miljoner kronor. “Nu måste vi dra i handbromsen”, säger han.
Kommunalrådet Jörgen Persson (S) beskriver Bräckes ekonomiska läge som akut. Nästa år saknas 36 miljoner kronor. “Nu måste vi dra i handbromsen”, säger han.

Allvarligt läge för Bräcke kommun – väntas gå 36 miljoner back 2021: “Måste dra i handbromsen”

Den ekonomiska situationen i Bräcke kommun blir allt mer dramatisk. Nästa år är prognosen ett minusresultat på 36 miljoner kronor. – Vi måste dra i bromsen och det med raketfart, säger Jörgen Persson (S), kommunalråd.

Publicerad

Jämtlands Tidning har i flera omgångar skrivit om Bräcke kommuns dåliga ekonomi. Enligt det senaste delårsbokslutet väntas resultatet för 2020 landa på lite drygt minus 12 miljoner kronor. Att det inte blir mer än så (i början av året saknades över 30 miljoner kronor) beror bland annat på att man nu kan räkna in ett gäng engångsstöd (statsbidrag) från regeringen.

Men det kan i det närmaste beskrivas som en tillfällig doping. Strukturellt har inget förändrats, och situationen för 2021 ser allvarlig ut. Ekonomerna i förvaltningen har räknat ut att det saknas lite drygt 36 miljoner kronor nästa år.

– Vi har också tappat åtta månader, där vi hade kunnat arbeta med budgeten. Men det har inte gått på grund av covid-19. Nu måste vi komma igång snabbt, sa Jörgen Persson under förra veckans kommunfullmäktige.

Kommunchefen Bengt Flykt beskrev det som att “kniven är mot strupen” och att det finns behov av att koncentrera verksamheterna i kommunen. En del i det kommandet arbetet med att spara pengar blir att se över fastighetsbeståndet.

– Vi måste ställa oss frågan om kommunen verkligen ska vara ägare till fastigheter som vi inte har verksamhet i, sa Bengt Flykt.

Jörgen Persson pekade på ett orättvist utjämningssystem som en av orsakerna till krisen. Men det är inte hela sanningen.

– Vi tappar invånare (120 invånare år 2020 är prognosen) vilket innebär att färre betalar skatt. Blir vi färre invånare så får vi också en mindre del av statsbidragen, så det slår dubbelt, sa Jörgen Persson.

Kraven från staten ökar också.

– Staten tycker att både socialtjänsten och skolan ska göra mer och mer. Men nu har vi passerat en gräns. Vi måste sätta ner foten och säga att vi inte kan göra allt som statsmakten kräver, sa Jörgen Persson.

Bräcke har också en situation där förhållandevist få människor bor i centralorten. Befolkningen är istället utspridd på flera småorter. Det ger en ökad kostnad i form av service.

– Bor de flesta i centralorten så kan du ha en skola, ett bibliotek och så vidare. Men här är det 75 procent som inte bor i centralorten, säger Jörgen Persson.

Men det behöver inte vara ett problem. Granne med Bräcke finns det nämligen en kommun med samma befolkningsstruktur – men som går betydligt bättre ekonomiskt. Och det är Bergs kommun.

– Det har vi såklart noterat. Därför har jag också tagit kontakt med Bergs kommun för att inleda ett samarbete. Vi vill titta på vad som skiljer oss åt. Vi har samma förutsättningar men har landat annorlunda, och det ska vi nu titta på. Det arbetet kommer att vara klart nästa år, sa Jörgen Persson.

Bräcke kommun kommer också att köpa en genomlysning av SKL (Sveriges kommuner och landsting) för 80 000 kronor.

– Det kan vara värt mångdubbelt om vi kan få förslag på vad vi kan göra annorlunda. SKL kommer att titta igenom alla verksamheter och se hur vi kan jobba med ekonomin.

Någon skattehöjning blir det dock inte nästa år. Det beslutade kommunfullmäktige om. Redan i dag tar Bräcke kommun 35 procent i kommunalskatt, vilket är den tredje högsta siffran i landet.

– Vi kan inte ta ut så mycket mer än andra. Ska vi göra det så måste vi också leverera en väldigt bra välfärd. Där har vi nått vägs ände. Nu måste vi titta på utgiftssidan.

Powered by Labrador CMS