Bra med höjt lönekrav

Det är rätt att höja lönekravet för utländsk arbetskraft.

From 1 november 2023 gäller nya regler för att som att utomeuropeisk få stanna och arbeta i Sverige. Lönen skall vara lägst 27.300. I många yrken kommer heltidsanställda inte upp i den lönen. Så tack och goodby till den arbetskraften. Arbetsgivare gnäller. 

De förlorar dugliga arbetstagare. Men vadå! Ni behöver bara höja lönen till 27.300. Måste ni höja utpriset? Gör det och tala om för oss som köper er tjänst eller produkt. Nu betalar vi vettiga löner därför höjer vi priset. Problemet är löst. 

Ni fackförbund som så totalt misslyckats att förhandla upp lönerna gör nu som IF Metall. Får ni inte upp ingångslöner till denna nivå. Strejka! Ni har låtit er luras av det sk märket som om det vore lag. 

Vad skulle det innebära för regionen, kommunerna och privata företag om alla heltidsarbetande fick upp lönen till dessa kr 27.300? Vad skulle en sådan löneförhöjning innebära för oss som samhälle? En del av höjningen skulle innebära ökade skatteintäkter, det mesta skulle gå till konsumtion och innebära högre intäkter för företagarna som i sin tur skulle betala mer i skatt etc, Ni CEO-ar sätt er själva eller någon räknenisse på att ta fram vad det skulle innebära för ditt företag. 

Jag och flera med mig vill veta vad slutresultatet skulle bli av en liknande reform. 

Sören Monvall

Fd fackordförande och löneförhandlare 

 

 

Powered by Labrador CMS