Jamtli och länets utveckling som besöksmål – hur gick det till?

LÄNET (JT) Idag har Jamtli en mångfacetterad verksamhet, det är inget litet länsmuseum utan en aktör inom många områden. Hur blev det så och hur hänger det ihop med länets utveckling? Sten Rentzhogs bok “Kulturarv och museer: Femtio år med kulturpolitikens styvbarn” kan ge svar.

Publicerad Senast uppdaterad

Det var en sådan perfekt tajming, den nya museibyggnaden på Jamtli invigdes 1995, samma år som Sverige gick med i EU. Nationalstaternas tid förklarades ute, det var regionerna som skulle få ett uppsving. Inne på museet berättades just en sådan historia, hur Jämtland hade hört samman med Norge och Sverige vid olika tidpunkter och som gränstrakt haft en särpräglad utveckling.

När jag flyttade från Östersund till Borås 2001 för att studera på Bibliotekshögskolan, blev jag förvånad när jag besökte Borås Museum. En ganska lång promenad fram till ett par trähus som visserligen säkert var kulturhistoriskt intressanta, och inne visades i montrar historien om Dannikekvinnan, ett mossfynd från 1600- eller 1700-talet.

Det var i stort sett allt, och mina förväntningar att åtminstone finna något som påminde om Jamtlis besöksanläggning kom på skam. I Borås flockades de kulturhistoriskt intresserade istället på Textilmuseet, eller på Kulturhuset, där både biblioteket och teatern huserade samt även hade en populär föreläsningsserie.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS