Blir elkonsumenterna lurade?

Elbolagen har mycket att förklara. 

Den 24 februari anföll Ryssland Ukraina. 

Alltsedan dess har man varnat för skyhöga elpriser i Västeuropa inkl Sverige. Enligt i vart fall den förra regeringen har ju dessutom Sverige ett stort överskott av el. Men hur blev det av dessa varningar? 

Mars 2022 var Jämtkrafts genomsnittspris 24,71 öre 

April 2022 var Jämtkrafts genomsnittspris 19,51 öre 

Maj 2022 var Jämtkrafts genomsnittspris 25,40 öre 

Juni 2022 var Jämtkrafts genomsnittspris 26,58 öre 

Först i juli började det hända saker och priset steg till 39,06 öre. 

I augusti var priset nere på 34,66 för att kraftigt stiga till 87,33 i september. 

Egentligen skedde det alltså ingen större förändring förrän i september ett halvår efter invasionen. 

I november toppade priset med 130, 77 och låg kvar på denna nivå under december och januari 2023, för att under februari, mars, april och maj ligga kring en krona per KWH. 

Vid denna tid då förbrukningen sjunkit efter vintern, Europa hade försett sig med annat än rysk gas, talades det tidvis om att elpriset var lågt igen, ibland extremt lågt, så att konsumenten t o m fick betalt för att förbruka el. 

Allt detta berodde naturligtvis på den nyckfulla vindkraften, som tidvis levererade ett rejält överskott. 

Ändå har Jämtkrafts genomsnittspris under juni, juli och augusti legat på 77,77 och 67,18 samt 57,77 öre/KWH dessa månader. 

Hur förklarar Nordpool och Jämtkraft att elpriset under denna tid har varit 2 – 3 gånger högre än Jämtkrafts normalpris före kriget? 

Och hur förklaras att norrlänningarna med ett jättestort elöverskott i så stor utsträckning är med och betalar för att södra Sverige och kontinenten har lagt ner sina kärnkraftverk, och gjort sig beroende av rysk energi. 

Som konsument får man uppfattningen att energibolagen med stor hjälp av Nordpool här gått samman och kraftigt skörtar upp sina kunder. Tänker man att vi nu vant oss vid ett så här högt pris, som ändå är mycket lägre än när det var som högst, så att vi bara sväljer detta? 

Som en jämförelse i sammanhanget är spotpriset idag (09-19) i vårt elområde 0,13 öre. 

Sten Bredberg 

 

 

Powered by Labrador CMS