Karl Drakenberg har en biodling i Sikås. Foto: Tommy Norin (arkivbild)

Karl Drakenberg avfärdar förklaringar till massdöden bland bin i Ragunda

SIKÅS (JT) I Ragunda har 98 procent av bina dött, något som tillskrivs varroakvalstrets spridning. Men den erfarne biodlaren Karl Drakenberg tror inte på det och vill att orsaken undersöks närmare.

Publicerad

 Som JT rapporterat har en massdöd utbrutit bland de bin som tillhör Ragunda biodlarförening. De själva liksom Länsstyrelsen förklarar detta med varroakvalstret som anses ha funnits där latent i flera års tid men att det först nu brutit ut och fått katastrofala följder eftersom det finns många biodlare samlade på en liten geografisk yta. 

Men Karl Drakenberg tror inte på den förklaringen. Han har i över 40 år odlat bin och andra inom gebitet hänvisar till honom som den sakkunnige nestorn bland länets biodlare. Han anger flyttade bikupor som orsak till att varroakvalstret fått spridning i länet men tror inte att detta orsakat massdöden i Ragunda: 

-Nej, det tror jag inte. Det är jag nästan hundraprocentigt säker på att det inte är. För att varroan ska ta kål på samhällen i den där omfattningen, då måste de ha haft varroa i åtskilliga år. De tar ju trots allt prover. I större eller mindre omfattning, men trots allt tar de lite prover och de skulle ha upptäckt det för länge sedan om varroan skulle ha haft den enorma effekten att ta död på hundratals samhällen. 

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS