Leena Grubb ställer sig frågande till det stora antalet underskrifter i namnlistan mot vindkraft i Nordkölen.

Värdshusvärden i Rätan välkomnar vindkraft till Nordkölen

RÄTAN (JT) Leena Grubb som driver värdshus och hyr ut bostäder till bland annat vindkraftsarbetare välkomnar planerna på en vindkraftspark på Nordkölen.
–Nej, jag har naturligtvis inte skrivit på den protestlista som överlämnades tidigare i veckan. Jag har förståelse för att folk är emot projektet, men jag anser att Nordkölen gynnar hela vårt område, säger Leena Grubb.

Publicerad

1987 flyttade hon från Rimbo i Roslagen och bodde under en period av 12 år i Klövsjö. Sedan 2018 driver hon Rätans värdshus som ger arbete för fyra personer. Dessutom hyr hon ut ett 80 -tal rum till bland annat vindkraftsarbetare. Rummen införskaffas i samarbete med aktörer som bland annat har stugor och vandrarhem.

Hon sticker inte under stol med att hon gynnas av vindkraftsprojekten.

– När Mullberget med 26 verk stod klart hade jag 180 personer i boenden, säger Leena Grubb, som driver företaget Rätan Event som omsatte nära sex miljoner kronor förra året.

Och just nu har hon fullbelagt med fullt tryck i både värdshuset och de övriga boendena.

Området Rätan har enligt uppgift runt 650 hushåll. Mot den bakgrunden funderar Leena Grubb hur protestlistan lyckats samla drygt 3200 namn som är emot Nordkölen.

– Det betyder att de flesta har inte alls någon anknytning till bygden. Det har lagts ut länkar på nätet och de som skrivit på är folk från hela Sverige. Till och med en från Turkiet har skrivit på, säger värdshusvärden.

Leena Grubb berättar att efter att namnlistan lämnats in, ställde hon frågan till Rätansbygdens byalag hur många som egentligen hade anknytning till Rätan.

– Efter det fick jag massor av negativa kommentarer. Den grupp som driver det här i Rätan svarar aldrig frågor!

– Detta har helt spårat ur, menar hon.

Finns inte risken att folk i bygden vänder dig ryggen för att du är för vindkraftparken?

– Nej. De som är emot vindkraften är personer som ändå inte är hos mig, svarar hon.

JT har också testat inställningen till vindkraftsparken hos ett antal entreprenörer, men flera är försiktiga med att ge kommentarer. Nils Sundström som driver åkeri i Rätan med två lastbilar och två traktorer, ser lite möjligheter med vindkraftsprojekten,

– Kortsiktigt ger det jobb, säger Sundström, som just nu har plogningsuppdrag på Digerberget och Mullberget.

Han är trots det inte för fortsatta projekt.

– Man vill ju bo kvar i området.

Tobias Einebrant är entreprenör i Klövsjö med 14 anställda och åtta maskiner i fordonsparken. Han är nöjd med tillvaron att mest bygga husgrunder i det fjällnära område där byggnationerna hela tiden ökar.

– Jag är inte så intresserad av vindkraft. Jag vill hellre vara med i projekt där jag kan vara med och planera jobben från början, säger han.

Powered by Labrador CMS