"Jag och sekreteraren hjälper till att sänka medelåldern i styrelsen rejält och det behövs. Ska vi ha hållbart fiske för den yngre generationen måste vi föryngra, vi är tre personer runt fyrtio bland de mest aktiva, resten är härliga pensionärer", nämner Anna Hallgren, ordförande för Näktens FVOF.

Mycket jobb för att rädda rödingbeståndet i Näkten

BERG (JT) Rödingbeståndet i Näkten har räddats genom befruktningsarbete. På torsdagen samlades ett åttiotal personer, vid en brygga i Sandnäset en halvmil norr och Gillhov på Näktens östra sida, för att ta del av den årliga rödingsbefruktningen.

Publicerad Senast uppdaterad

– För 15 år sedan var det riktigt illa med rödingsbeståndet, berättar Göran Olofsson från Sandnäset. Tidigare under morgonen har han och fiskkompisen Jan-Erik Esbjörnsson åkt runt och vittjat nät och samlat in de rödingar som man nu klämmer ur rommen och mjölkar för att på så sätt hjälpa naturen på traven. 

 Vi följer samma mönster år efter år. Nu kan vi konstatera att rödingarna blivit längre och väger mer, berättar Göran och tillägger. Vi är många som jobbat för att trygga rödingbeståndet i Näkten genom åren med olika projekt. Han nämner bryggbyggen och den ständiga kampen för att freda rödingen från att bli utfiskad. 

– Det har länge varit ett stort problem med så kallat skattefiske, men de senaste åren har det lugnat ner sig. 

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS