70 personer hade tagit sig till mötet om Fjällglimten där känslorna stundtals gick höga.

Kommunen vägrade live-sändning – upprörda känslor på möte om Fjällglimten

OVIKEN (JT) Debatten om Fjällglimten, med kommunpolitiker och tjänstemän, var utannonserad att livsändas för de som inte kunde vara på plats. Men trots att alla övriga närvarande samtyckte blev det inte av då alla från kommunen vägrade. Mötet väckte känslor från alla inblandade, ansvarig politiker hotade att lämna mötet ett tag.

Publicerad Senast uppdaterad

Ett 70-tal mötte upp på församlingshemmet i Oviken för att diskutera Fjällglimtens framtid. Ett SÄBO med 10 platser som kommunens vård- och socialnämnd utifrån ett felaktigt underlag har beslutat att lägga ner.

Kommunen fanns på plats genom både politiker och tjänstemän, Ingrid Larsson, vård- och omsorgschef, Marcus Odén, verksamhetsutvecklare, Karin Sundin (S), ordförande vård- och socialnämnd, Lena Olsson (C), Therese Kärngard (S), kommunalråd samt Lena Kjellsson (C), ordförande miljö- och byggnämnd.

På plats från kommunens tjänstemän var Ingrid Larsson, vård- och omsorgschef samt Marcus Odén, verksamhetsutvecklare. Larsson har erkänt att underlaget som lämnades inför beslut var fel.

Hur många som satt hemma och förväntade sig att kunna följa mötet är svårt att säga, men besvikna röster har hörts.

Efter att Lars B Johansson redovisat statistik aktionsgruppen tagit fram var det dags för tjänstemännen att ge sin syn. Ingrid Larsson erkände felet i underlaget angående tomma platser.

– Det är jag som är ansvarig för tjänsteutlåtandet där siffran 13 finns. Det är en fel siffra och det faller helt på mitt ansvar, ingen annan.

Larsson menade att äldre vill bo hemma längre och att SÄBO därför inte behövs i samma antal i framtiden. Ett påstående som ifrågasattes från både publik och aktionsgrupp.

Nämndens ansvarige, Karin Sundin, vägrade uttala sig till Jämtlands Tidning reporter och hotade även att lämna mötet under en av de hetare diskussionerna.

Odén förklarade varför förlustsiffran på över 400.000 kronor för tomhyror inte stämmer med tomma SÄBO-platser. Orsaken är att andra tomma lägenheter räknats in i underlaget.

När det var dags för ansvariga politiker, Karin Sundin och Lena Olsson steg känslorna på alla.

– Gällande kritik som kommit tycker jag att vi har fått bra svar av våra tjänstepersoner, sade Sundin. Vi hade ett möte, majoriteten och oppositionsrådet med avdelningschefen, vilket vi avslutade med att vi enades om att vidhålla beslutet.

Att ingen omprövning sker, trots fel underlag, rörde upp starka känslor.

Alf Lundin (Be), som satt i publiken, var en av de som reagerade.

– Man hävdar att presidium har haft möte och sagt att man inte ska lyfta frågan igen. Det är väldigt illa gjort mot nämnden som är beslutande. Presidium är beredande men nu har de beslutat. Hur ska ledamöterna fundera, av elva är det bara tre som får vara med. Ingen av de nyinvalda i nämnden efter valet får vara med i beslutet. Det här är illa skött.

Även Lars B Johansson reagerade.

– Fascinerande, tondövt och inkompetent.

Orden gjorde att Sundin hettade till och hotade att lämna mötet.

– Du är oförskämd när du har den tonen. Fortsätter du är det ingen idé att vi fortsätter här.

Aktionsgruppens talesman, Lars B Johansson inledde mötet med att redovisa de fakta han fått fram från bl a kommunens egen redovisning.

Några i publiken sade efteråt att de upplevde Sundins svar som ett hot när de frågade om deras anhöriga, genom att de har ett förstahandskontrakt, kan välja att bo kvar.

– De kan välja att bo kvar men ni ska vara fullt medvetna om att era anhöriga inte får samma vård då.

Gunvor Moqvist vårdar sin make i hemmet. Efter mötet var frustrationen stor.

– Min fråga till politikerna var om de vet hur många anhöriga som vårdar sina anhöriga i hemmet. Det visste dom inte, konstigt. Jag har ju heller ingen siffra men jag vet att vi är många som är trötta och slitna och jobbar i det tysta. Det kommer den dagen när vi inte orkar längre, och då går det fort att vi behöver en plats. Så snälla lägg inte ner några platser, utan gör tvärtom vi behöver många fler.

Therese Kärngard menar att kommunen inte har missat något i sitt ansvar.

Therese Kärngard, kommunalråd i Berg, fanns även på plats för att höra alla sidor.

– Jag kommer inte att ompröva då nämnden känner sig trygg i beslutet.

Nämndens ansvarige, Karin Sundin, vägrade uttala sig till Jämtlands Tidning reporter efter debatten. Som orsak till detta angav Sundin en besvikelse över rapporteringen av ärendet. Det kan nämnas att det var JT som var först med att skriva om detta ärende i oktober förra året, i en intervju med Sundin, och sedan låtit de olika parterna, som anhöriga och personal få komma till tals.

Powered by Labrador CMS