De boende på Fjällglimten som Bergs kommun vill flytta till andra boenden måste först sägas upp från sina hyreskontrakt.
De boende på Fjällglimten som Bergs kommun vill flytta till andra boenden måste först sägas upp från sina hyreskontrakt.

Boende har förstahandskontrakt Fjällglimten – kan inte sägas upp hur som helst

MYRVIKEN (JT) Nedläggningen av Fjällglimten har debatterats hårt. Något som också ifrågasatts är om uppsägningen gått korrekt till. De boende har kontrakt som måste sägas upp innan något kan ske!

Publicerad

Jämtlands Tidning har fått ta del av ett hyreskontrakt skrivet under 2021. Kontraktet är ett första handskontrakt med Bergs Hyreshus AB, det vill säga inte med Bergs kommun direkt. I kontraktet finns ingen hänvisning till bilaga som binder avtalet till övriga förutsättningar. JT har visat kontraktet för Mats El Kott, jurist i Östersund.

– Det är fråga om ett normalt hyresavtal som gäller tills vidare. Ett sådant kan sägas upp enligt 12 kap 4 § jordabalken (hyreslagen) med tre månaders uppsägningstid plus innevarande månad. Det finns också särskilda regler för hur uppsägningen ska gå till. Om hyresgästen efter uppsägning inte vill flytta och inte heller gör det så betyder det att det är en tvist mellan hyresvärd och hyresgäst och då måste hyresvärden ta tvisten till hyresnämnden för prövning. Där finns ett flertal olika anledningar till att hyresvärden skulle kunna få rätt, men jag vet inte vilken grund hyresvärden kan tänkas åberopa för uppsägningen, varför jag inte kan uttala mig i den delen.

Kommunen vill nu säga upp de boende genom att erbjuda annat boende. Kan de göra det?

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS