"Det är ett ställe av 1000 undersökta platser där vi går vidare och bryter. Allt måste stämma och hittills talar mycket för en gruva i norra Häggån", säger David Woodall vd för Aura Energy.

Aura Energy vd på plats i Oviken – gruva kan öppna 2030

OVIKEN (JT) David, eller Dave som han kallas, Woodall är gruvdirektören från Australien som åter kommit till Oviken för att jobba med planeringen av ett dagbrott i norra Häggån, norr om Myrviken på gränsen mellan Berg och Åre kommuner.

Publicerad

I tre artiklar kommer JT att ta pulsen på gruvbolaget, projektörer, myndigheter, politiker, ja och nej sägare. 

Men vi börjar från början. Runt 2007 började markexploatörer att intressera sig för Oviksbygden, då det finns gott om alunskiffer i området. Alunskiffer är mineraliserad lera som är runt 500 miljoner år. I alunskiffer finns en rad metaller, innehållet varierar på olika områden. Just i Ovikstrakten dominerar vanadin och kaliumsulfat det finns även en mindre del uran och andra smärre mängder av molybden och zink. 

Mellan Vigge och Hallen har det normala 20 meter tjocka alunskifferlagret veckats av fjällkedjan, här är djupet runt 100 meter.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS