Catharina och Runo Brattlin har valt golden retriever då de tycker om att jaga med hunden. “Det är en apporterande fågelhund, genom träningar och kurser får man träffa andra likasinnade och se mycket utav Sverige”.

Jämtland hundtätast i Sverige – tre kommuner bland topp tio i landet

BERG (JT) I Jämtland tycker vi om hundar. I alla fall enligt statistik från Jordbruksverket. 200 hundar per 1000 invånare ger oss plats ett på listan. När det gäller kommuner finns tre av länets bland de sex hund tätaste i Sverige.

Publicerad

Härjedalens kommun hamnar på en tredje plats med 309 hundar per tusen invånare, följt av Bräcke på en femte med 307 och Berg på en sjätte plats med 293. Lägst hundtäthet i länet har Krokom med 223 och Östersund med 133.

Att hunden är människans bästa vän verkar alltså många i Jämtland hålla med om. Tittar man på raser är det framför allt arbetande raser som väljs. Kanske inte så förvånande finns jämthund i toppen, följt av schäfer, norsk älghund, labrador och golden retriever. Dock varierar favoriterna i kommunerna. I Berg är australian shepherd tredje vanligast och bräckeborna har östsibirisk laika som den femte vanligaste rasen.

JT frågade några i Bergs kommun varför de har hund.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS