Anders Hansson på Arkeologidagen på Jamtli i mars där spännet som återfanns 2022 visades. Foto: Torbjörn Aronsson. Arkivbild

Unik vikingagrav öppnar för nya tolkningar

TOSSÅSEN (JT) Efter en första undersökning 2022 har nu arkeologer från Jamtli återvänt och hittat nya smycken samt en yxa. Detta i en grav som troligen är unik, då det är efter en kvinna och i fjällmiljö.

Publicerad Senast uppdaterad

Det var 2021 som en privatperson skulle sätta upp ett tält på fjället, han gjorde då ett fynd på markytan i form av ett spänne. Efter insikten att det där nog kunde vara historiskt intressant kontaktades sakkunniga och sommaren 2022 gjorde arkeologer på Jamtli en första undersökning.

Det spänne som man då fann på platsen indikerade att det rörde sig om en kvinna och det gjorde saken extra intressant då det inte bara är sällsynt med att hitta vikingagravar i fjällmiljö, att hitta sådana efter en kvinna är troligen unikt. Spännet visades sedan på Jamtlis Arkeologidag i våras, där graven daterades till omkring år 950 e.kr.

Nu har arkeologerna återvänt till platsen och deras nya fynd ser ut att bekräfta deras tidigare slutsatser, berättar Anders Hansson, chefsarkeolog på Jamtli.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS