
Superintresse för keramik - Lång väntelista på Åre Keramikkollektiv
Inne i keramikstudion som ligger nedanför Hedmans Fjällby i Hålland är det full aktivitet. Skålar, muggar och andra verk från förra veckans workshops ska beskickas (formas undertill) och samtidigt vill medlemmarna få tid över att jobba med sina egna projekt.
– Ja det har varit ganska mycket sen vi startade. Under höstlovet körde vi workshops i två dagar med fyra pass varje dag och med sex barn i varje grupp. Och ändå var det omkring 60 barn som stod på kö, säger Lina Thorell, en av grundarna av Åre Keramikkollektiv.
Kollektivet består av fem kvinnor som älskar keramik och som har bestämt sig för att satsa på att få uttrycka sin egen kreativitet. Tanken är egentligen inte att erbjuda workshops för allmänheten, utan att skapa för sin egen skull. Höstlovet var ett undantag då man sökte och även fick sponsring av Länsförsäkringar för barnaktiviteterna. Alla workshops blev fullbokade direkt och det har visat sig att det stora intresset för keramik håller i sig. Nu uppmuntrar kollektivet andra att gå ihop och göra liknande grejer.

– Förr fanns det vävstugor i var och varannan by. Tänkte om det kunde bli likadant med keramik. Att det finns en gemensam keramikstudio ute i byarna och att människor börjar hitta konstellationer där man kan mötas och skapa tillsammans, säger Malin Käll, även hon grundare och medlem av Åre Keramikkollektiv.
Det hela började med att några av medlemmarna blev sammankopplade via gemensamma bekanta och att man ganska snabbt bestämde sig för att bygga en studio tillsammans. Det visade sig att alla i kollektivet hade gått kurs hos samma keramiker i byn, Mirjam Copp, och direkt hade fastnat för leran. En ideell förening startades och det sattes upp en plan för vad som behövde göras. Kollektivet hittade en lokal och man bestämde sig för att leasa en ugn.
– Någon av oss hade hyllor hemma. Vi letade i en container och hittade reglar och bänkskivor och vi samlade ihop några slattar färg hemifrån. Pernillas man som är elektriker hjälpte till med elen och hela projektet har varit en budgetprojekt. Det är så fint att se vad man kan åstadkomma när alla är drivna och jobbar mot samma mål, säger Lina.
Några av kvinnorna kände varandra sedan tidigare, men inte alla och det har varit en parallell process att bygga upp studion tillsammans samtidigt som man lärt känna varandra och hämtat kunskap från olika håll.

– Vi är alla nybörjare och hade i princip aldrig kört en ugn tidigare utan har fått läsa på om allt. Att göra egna glasyrer var inte heller självklart för oss. Fördelen med att vara ett kollektiv med många medlemmar är att alla har olika kompetenser och tillgångar. Någon brinner till exempel för glasyrer och en annan har lärt sig allt om ugnar. Vi har googlat läst på och det har verkligen varit en process att lära oss hur det går till att driva en keramikstudio, säger Malin.
Den viktigaste delen i projektet och som kvinnorna värnar om trots att man gör utåtriktade aktiviteter emellanåt, är det egna kreativa behovet. Alla i gruppen har någon form av kreativ bakgrund via jobb eller hobby och det har varit viktigt att skapa ett sammanhang som både är socialt och kreativt.
– Det är många delar i leran och de täcker in alla kreativa behov. Både färg och form och vill man sätta sig och måla en kväll är det också okej. I den här byn är mycket sportbaserat, därför känns det härligt att skapa en förening som har kultur som uttryck. Det är så lyxigt att ha ett eget ställe att kunna åka till. Man längtar hit, säger Lina.
Åre Keramikkollektiv består idag av: Lina Thorell, Malin Käll, Lina Myhr, Pernilla Hammar Rognóy och Jenny Fagergren. Från december väntas en medlem till och därefter ska man utvärdera om det finns plats för fler.
– Grunden i det vi gör är att det ska vara roligt och att vi ska ha vårt egna space. Vi gör ju det här främst i hobbysyfte, inte kommersiellt. Men vi har fått väldigt stor uppmärksamhet och många har hört av sig och vill vara med och vi uppmuntrar därför andra att göra likadant. Att gå ihop och skapa tillsammans, avslutar Malin.