De tre ägarna av Åre Chokladfabrik. Marie Söderhielm (t.v.), Eva-Lena Grape och Marina Jedheim Hansson (t.h.). .

Fyrdubblade kakaopriser slår mot Åre Chokladfabrik – minskar försäljningen

ÅRE (JT) Under 2024 har kakaopriserna stigit till rekordhöga nivåer, då klimatförändringarna slagit hårt mot skördarna. Bristen på kakao får följdverkningar över hela världen, och drabbar nu även Åre Chokladfabrik, som fått minska produktionen.

Publicerad

– Det är jättejobbigt. Vi har bytt leverantör, då vår förra höjde priset fyra gånger. Priset dubblerades två gånger och nu har vi ett pris långt över det vi tänkt. Vi kan inte ta så mycket betalt av slutkund som vi borde göra, så det är jättetufft, säger Eva-Lena Grape, en av grundarna till företaget, som med sina handgjorda praliner når ut till chokladälskare även långt utanför byn. 

Råvarupriset på kakao har skenat de senaste åren. Från att ha legat relativt stabilt började det stiga rejält år 2023, då det nästan fördubblades på ett år. 

Under 2024 års första månader fördubblades priset en gång till, för att idag befinna sig på en nivå nästan fyra gånger högre än innan ökningen tog fart. En prisutveckling som motsvarar de ökade kostnaderna för Åre Chokladfabrik. 

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS