Ung Reporter

Tenoren Loke, förväntansfull innan konserten drar igång.

Fredskonsert i Undersåkers Kyrka

UNDERSÅKER (JT) Med hjälp av Undersåkerskören och utvalda sånger förmedlades under helgen en känsla av hopp och mod i dessa konfliktfyllda tider. I lördags var det nämligen dags för körens fredskonsert “En sång till modet” där alla intäkter oavkortat gick till Radiohjälpens insamling till Världens Barn.

Publicerad
Trummisarna Aron och Luc övar med kören inför konserten.

Föreställningens budskap gick hem hos många i den nästan fullsatta kyrkan och berörde unga som gamla både till skratt och tårar. Även de som inte kunde vistas på plats hade möjlighet att ta del av konserten då den kunde streamas live på körens facebooksida. Fredskonserten lockade många besökare till Undersåkers kyrka i helgen. 

De 350 personer som köpt entrébiljetter, fick inte bara uppleva stämningen och musiken, de bidrog samtidigt till Radiohjälpens insamling till Världens Barn. 

Solisten och prästen Karin Härjegård.

 Per Wiklander som är inne på sitt 27:e år som körledare i Undersåkerskören berättar om initiativet till konserten.

– Det var kyrkoherde Ann-Charlott Hansson Borgström som pratade med mig en dag om att vi borde göra något för freden. 

Per säger att en idé om en konsert med Undersåkerskören därefter växte fram. Med hjälp av kören och musiken skulle de sprida hopp och samtidigt samla in pengar till en viktig sak via entrébiljetterna.

– Sångerna är valda med omsorg och handlar om mod och hopp. För vi behöver mod för att känna hopp, och vi behöver hopp för att känna mod.

Per berättar att konserten gick som de hoppats på och att de sammanlagt lyckades de samla ihop 55 000 kr till Rädda Barnen.

När Ann-Charlott bad publiken att blåsa upp ballongerna de fått av henne vid entrén blev det liv i luckan.

Konserten bestod inte enbart av in övade körsånger, som nog många hade förväntat sig. Till och med körsångarna blev överraskade av stämningsfulla inslag av solister och musikanter, teckentolkning och diktuppläsning. Barns och äldres tolkningar av ordet fred spelades också oväntat upp på kyrkväggen mellan sången som ett extra uttryck.

Känslan som spred sig i kyrkan när sista numret framfördes är svår att beskriva, men händer klappades och publik ställde sig upp vid kyrkbänkarna och viftade glatt med ballonger medan Ann-Charlott dansade runt i kyrkgången. Kanske var det känslan av hopp och mod. 

Det var kyrkoherde Ann-Charlott Hansson Borgström och Undersåkerskörens körledare, Per Wiklander, som spånade fram idén om fredskonserten (urklipp från livesändning).

Under föreställningen hade de även ett bildproduktionsteam med två kameraoperatörer och en bildproducent som såg till att konserten livesändes på Undersåkerskörens facebooksida. Här erbjöds även möjlighet att bidra till insamlingen via en QR-kod. Det var flera hundra tittare som streamade sändningen.

– På Notvallen, särskilt boende i Järpen, satt 25 personer och tittade på livesändningen. Så fint att de som har svårt att ta sig till kyrkan ändå får vara delaktiga. 

Fredskonserten blev lyckad och lockade många besökare till Undersåkers kyrka.

Per tycker att det var fantastiskt att få göra en insats för freden och för publiken som lyssnade.

– Förhoppningsvis hade man med sig något när man gick från konserten.

Han säger att det var kul att äntligen få framföra de sånger som de övat hårt på under vintern.

Per brinner för sitt jobb med körsång, att få uppleva den magiska energin som kommer fram när alla körsångare, som kommer från olika ställen i livet, enas i samma sång. 

– När man följs åt i nyanseringarna och att alla 100 röster blir till en röst. Det finns inget som slår det! 

Konserten livesändes och flera 100 tittade på sändningen. Här med Klarinettisten Blagoj Lamnjov, som ”far dit musiken för honom”.Powered by Labrador CMS