Ung Reporter

Kompisarna Johannes, Hugo och Alex från Umeå passade på att besöka Cinema Queers stop på Mullfjällets pensionat under sportlovsfirandet.

Filmvisning och afterski med queertema på Pensionat Mullfjället

DUVED (JT) I torsdags bjöd Outdoor Pride och Cinema Queer in till film och afterski på Mullfjällets Pensionat i Duved. Detta avslutade Cinema Queers jämtlandsturné och som pågått med fyra stopp under sportlovsveckan. Målet är att skapa en självklar plattform för hbtq-filmen i Sverige.

Publicerad

Cinema Queer on Tour är en rikstäckande tvåårig turné där Stockholms queerfilmfestival under 2023-2024 anordnar kulturarrangemang runt om i hela landet i samarbete med lokala arrangörer. Med kulturen i fokus arbetar de för inkludering, mångfald och förändring. 

Cinema Queer fokuserar på film som ifrågasätter, diskuterar och ser bortom de rådande normerna samt belyser historier som annars inte uppmärksammas. Målet är att skapa en plattform för hbtq-film, både inom internationell film, men även svenska filmer. Över hundra Events har planerats där man tillsammans med likasinnade vill uppleva och utveckla queerfilm och kultur. 

Herkules med sin kollega och Bea.

Duved var cinema queers sista stopp på turnen i Jämtland och i pensionat Mullfjällets mysiga lounge visades filmen Breaking the Ice med ett normbrytande budskap. Visningen var helt gratis och filmen utspelar sig i hockeyrinken där man får följa en österrikisk kvinna, som rymmer från ansvaret på familjens vingård för att få spela ishockey. På isen möter hon en annan spelare som utmanar hennes stela världsbild.

Med den här turnén vill de på Cinema queeer hylla mångfalden och öppenheten i Jämtland. Bea Viberg, som är engagerad i Outdoor Pride hjälpte till att göra det möjligt med filmvisning på Mullfjällets Hotell. Hon menar att det saknas queera utrymmen, platser att bygga gemenskap på och möjligheter att engagera sig med andra queers. 

Turnén har gjort fyra stopp under sportlovsveckan i Jämtland. Först ut var hembygdsgården i Torsäng där det visades ett kortfilmspaket på temat hantverk. Där fick besökarna även chans att testa nåltovning. På Strömsunds centralbibliotek erbjöds kortfilm och skrivworkshop. I Östersund var det lill-lördag bio med popcorn och soffhäng på Campus, och på Mullfjällets Pensionat i Duved hölls afterski med film.

Soffhäng och mingel i pensionat Mullfjällets mysiga lounge innan filmen Breaking the Ice.

Herkules Jansson på Cinema Queer berättar att de åkt skidor hela dagen innan filmvisningen och att de haft fullt upp hela veckan. Han menar att det tagit en del på krafterna men att det samtidigt är så kul att de har möjlighet att få genomföra deras visioner.

– Vi på Cinema Queer jobbar med relevanta politiska frågor samt frågor som för vissa gått i glömska.

Deras musikfestival som vanligen är i början av oktober är en motreaktion till avpolitiserandet av queerfrågor.

– Filmerna vi visar blir således en metod där vi riktar lampan på frågor som kräver normering, samtal eller uppmärksamhet.

Visningen var helt gratis och det bjöds på snacks och dryck till filmen.

Herkules berättar att de i Strömsunds biblioteket visade ett kortfilmsprogram med anknytning till Palestina och dess frigörelse, samma program kommer visas fler gånger i år bland annat i Lund och Stockholm. 

– Vi är också väldigt noggranna om vilka vi väljer att arbeta med för att kunna styra narrativet och låta queerpersoner äga sin fråga.

Fram till nästa april kommer Cinema Queer besöka närmare hundra orter och tillsammans med den lokala aktivismen hjälpa dem efter behov att bedriva den queerkulturen de själva vill se på sin ort. 

– Film är ett lätt medium som lockar besökare, men vi är inte låsta till filmen, utan kan hjälpa till att arrangera alla möjliga arrangemang.

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS