Ung Reporter

Per Wiklander har varit Undersåkerkörens körledare i dryga 25 år Silver, glitter och guld var temat på klädseln

Festkonsert med Undersåker-kören – spelade Best of Us

UNDERSÅKER(JT) När Undersåker-kören framförde sin “Best of us -konsert” i lördags, blev det fullsatt i Undersåker kyrka.

Publicerad Senast uppdaterad

Över 400 passade på att njuta av skönsången. Som besökare fick man ta del av minnen från åren som gått med ett skönt urval från körens egna spelningar blandat med spelningar de gjort med artister som gästat. Som besökare fick man en show som bjöd på allt från en dansande nunna till en Harley Davidson som körde upp mot scenen.

I lördags bjöd Undersåker kören på en festkonsert vid namn “Best of us” med uppträdanden och låtar som är förknippade med glada körminnen.

Solister övar snabba mickbyten.

Per Wiklander är körledare för Undersåker kören och har varit det i 26 år. Han förklarar att det var år 1946 som körledaren Per-Olof Millgård tog initiativet till den formella bildningen av kören i Undersåker. Undersåkers kyrkokör, som den hette då, hade uppgift att medverka på högtidstillfällen med körsång.

–Jag har hur många minnen som helst att berätta om, men ett särskilt är när vi spelade in digitalt under coronapandemin.

Per berättar att de spelade in Stevie Wonders “Heaven helps us all” med budskapet att alla måste hjälpas åt för att stoppa pandemin. De gjorde en youtubefilm där var och en av körsångarna fick spela in sig själva och sin stämma på sina mobiltelefoner. Den filmen blev en viral succé. Solister inom olika yrkesgrupper, som var starkt påverkade av pandemin, var med i filmen. Det blev en låt som självklart skulle vara med på “Best of us”-konserten.

Per berättar att han egentligen hade en annan konsertidé till denna vår, som fick läggas på is av olika anledningar.

Robban testar hojen och Anette balansen inför kvällens överraskningsnummer.

–Vi pratade hemma en dag om hur galet lång tid jag har jobbat med Undersåker kören och då föreslog min dotter att vi borde ha en jubileumskonsert.

Per tyckte inte att det var någon dum ide och började spåna på en festkonsert som skulle innehålla guldkorn från alla minnesvärda och spännande konserter med kören. När han tittade på vilka låtar som kunde vara tänkbara till konserten blev det 89 låtar på listan.

–Jag insåg att det skulle bli en alldeles för lång konsert, så jag började gallra bland låtarna och göra det bästa av dem som blev kvar.

Eftersom det var många aspekter att ta hänsyn blev det ett svårare projekt än förväntat för Per att sätta ihop programmet.

Konferencier Micke Eklöv underhåller publiken och kören mellan låtarna.

–Jag ville både ha med låtar med jämn kronologisk spridning och låtar förknippade med speciella minnen från kören.

En körmedlem som varit med sedan länge är Annaliisa de Faire. Hon gick med i Undersåker kören 2005 efter att hon flyttat från Göteborg. Ett minne hon delar med sig av är när kören fick vara med 600 andra sångare i Östersund då VM i skidskytte hade invigning.

–Vi fick stå på rådhustrappan och sjunga tillsammans i 18 minusgrader, det var roligt.

Konserten “Best of us” var en konsert de lagt ner mycket tid och träning inför, förklarar hon.

–Det har tagit och gett kraft i flera månader, men det var värt det.

På konserten var det 70 sångare på scenen och 400 åskådare i publiken. Låtarna var väldigt uppskattade av publiken och mitt i programmet möttes kören av stående applåder.

Annaliisa menar att många delar gjorde konserten så bra men att de unga solisternas förmågor var upplyftande.

–Med Per Wiklanders ledning kan vi åstadkomma under.

Per och Undersåkerskören övas inför konserten.

Calle var en av dem som var och tittade på konserten i lördags tillsammans med sin dotter, mamma och svärmor.

Han har varit på flera konserter och tycker att det varit en stämningsfull upplevelse varje gång.

–Den här konserten var väldigt varierande och fin, berättar han. Extra fräsigt var det med motorcykeln som kom in på slutet.

Hans sambo Emma, som är ny i kören och sjunger sopran, tyckte att det var helt fantastiskt och magiskt att få vara med om konserten.

Undersåker kören består idag av cirka 80 sångare, förutom Per.

Det bästa med att leda en kör, enligt Per, är när stämmorna och texterna man övat på börjar sitta ihop.

–Då kan man börja jobba på det musikaliska med att finslipa nyanser, rytmer, artikuleringar och pauser.

Han säger att målet är nått när alla 80 körmedlemmar enas i samma låt och känsla.

–Det är magiskt.

Annaliisa poserar på röda mattan.

Per menar att det viktigaste med Undersåkerkören är att hålla den levande och se till att inte fastna så mycket i gamla hjulspår.

–Undersåker kören ska vara öppen och tillåtande, samtidigt som känslan ska vara utmanande både för mig och för körsångarna.

Annaliisa berättar att hur trött och eländig hon än känner sig tar hon sig ändå till träningarna varje vecka.

–Efteråt känner man sig hur pigg och kry som helst.

Om planerna efter “Best of us” berättar Per att först ut är sommarkonserten som är planerad att hållas den 4 juni och efter det blir körfestivalen Nordic Soundscapes som är i september nästa projekt.

Powered by Labrador CMS