Ung Reporter

Amanda utanför sitt hus i Sällsjö.

Amanda från Sällsjö om livet efter Robinsson

SÄLLSJÖ (JT) Amanda Eliasson är en sprallig och glad mood manager som för cirka ett år sedan gav sig in i Robinsonäventyret. Efter en upplevelse fylld av utmaningar, dramatik, överlevnad, och mentalitet har hon nu landat i sin barndomsby i Sällsjö. Här har hon skapat sig ett eget paradis med katten “Farfar” och hunden “Byzze”. Huset som hon renoverat i egen design och kärleken är något hon värderar högt i livet just.

Publicerad

Amanda växte upp i den lilla jämtländska byn Sällsjö med sina föräldrar och sin äldre bror, Gustav. Amanda tror att det är mycket på grund av hennes bror som hon har blivit så tuff och framåt.

– Jag hängde med honom på det mesta, och ville inte vara sämre.

Amanda har alltid gillat djur och nedanför föräldrahemmet fanns en liten fin gård med en hund som hon brukade gå ut med. Idag har hon själv både en katt och en hund som hon älskar.

"Jag tror inte att människan är gjord att bo bland betongväggar", säger Amanda och tittar ut över fjällen från sin arbetshörna i köket.

Matlagning är något annat som står Amanda varmt om hjärtat, liksom natur och äventyr. På gymnasiet gick Amanda linjen Hotell och Restaurang och efter att hon tagit studenten började hon jobba på restaurangen Fäviken Magasinet. Hon åkte sedan till Australien och har efter det testat många nya platser, jobb och miljöer.

– Det bästa jobbet jag har haft var på IKEA i Trondheim, berättar Amanda.

Där la de snabbt märke till hennes sociala kompetens som de tog till vara på och lät henne utvecklas. När hon fick jobba nära kunderna var hon i sitt rätta element och det märktes snabbt på lagret där varorna hon rekommenderade tog slut i snabbare takt än de kom in.

Efter en period av äventyr och nya ställen har hon till slut hittat tillbaka till sin barndomsby, Sällsjö. Byn ligger vackert belägen vid Sällsjön och västra Jämtlands fjällvärld. Det var när Amanda jobbade åt Samsung i Göteborg som grannarna, med hunden, hörde av sig. De meddelade att de tänkt sälja sitt hus med den oslagbara utsikten och flytta ner till barn och barnbarn.

– Mamma och pappa tyckte inte att det var något att fundera över, och eftersom jag hade hemlängtan, så slog jag till.

Det ångrar Amanda verkligen inte idag.

– Jag tror inte att människan är gjord att bo bland betongväggar, säger Amanda och tittar ut över fjällen från sin arbetshörna i köket.

Sedan flytten hem har Amanda haft fullt upp med renovering av huset, och äntligen kan hon ligga i badet och titta ut över sjön och fjället.

– Det är fortfarande lite småfix kvar, men det går i alla fall att bo här.

Amanda är glad över upplevelsen av att vara med i Robinson och känner sig stolt över sig själv och sina prestationer.

Amanda berättar att hon bland annat ska fixa en altan och göra ordning i uterummet.

– Det har varit både kul och jobbigt att renovera och designa huset på egen hand.

Amanda menar att fördelen är att man kan få till det precis som man vill ha utan kompromisser, men samtidigt tror hon att det vore roligare och mer lättsamt att dela ansvar och jobb med någon.

– Som tur är har jag fått mycket hjälp av mina vänner och de kan alltid känna sig välkomna här.

Livet efter Robinson

Att vara med i Robinson har fått Amanda att förstå vad kroppen klarar av och inte. Även det faktum att människor är olika som person, är något hon nu fått på svart och vitt.

– Jag har lärt mig att jag inte behöver rätta mig efter någon annan utan att jag i stället måste fokusera på att vara mig själv.

Amanda berättar även att hon fått minnen och vänner för livet.

Erik Wahrolén är en av dem från äventyret som fortfarande är en av Amandas absolut bästa vänner.

De har träffats i Stockholm ett par gånger och pratar i telefonen nästan varje dag och ger varandra råd om relationer och annat.

– Han är min klippa. Vi hade aldrig träffats om det inte varit för Robinson.

Även Amanda Högvik som var tvungen att bryta i början av tävlingen har blivit en vän för livet.

– Först undrade vi om det blivit något fel i uttagningen.

De kunde inte förstå hur de velat ha med två personer som var så lika i produktionen. Förutom att de båda heter Amanda, är de lika nyfikna och spralliga och har var sin gatuhund hemma.

Amanda förklarar att det var tuffa förhållanden och ett hårt socialt spel under tävlingens gång. Vid ett tillfälle var Amanda till och med riktigt nära att ge upp, men en kram och några peppande ord fick henne på andra tankar.

Kommande projekt är bland annat att bygga en altan.

– Det var inte mycket men den kramen kommer jag att minnas länge.

Det hjälpte Amanda att få tillbaka lusten och självförtroendet att kämpa sig vidare. Till slut kom hon ut som en segrare av Gränslandet. Att hon sedan föll på målsnöret till finalen är hon inte bitter över.

– Jag är inte alls förvånad över att Oskar Hammarstedt vann. Jag tycker att han är en ödmjuk person som var värdig förstaplatsen.

Amanda är glad över upplevelsen av att vara med i Robinson och känner sig stolt över sig själv och sina prestationer.

I livet efter Robinson har Amanda lärt sig att uppskatta små banala saker som är lätta att ta för givet

– Nu kan jag till exempel njuta av varenda tugga av mammas bröd.

Även andra saker som att sova i en säng, ha rent hår och kunna borsta tänderna ser hon som förmåner i livet nu.

Amanda och katten, Farfar utanför uterummet där det är en del fix kvar.

I dag är Amanda anställd som A-skribent på Svensk Leverantörstidning och har möjlighet att jobba mycket hemifrån.

– Jag trivs verkligen både med mitt jobb och i mitt hem. I jobbet får jag möta många olika människor och lyssna på deras intressanta historier.

Kontorsplatsen i köket, med sällskap av husdjuren och utsikt över fjällandskapet är svårt klaga på.

– Mina kompisar brukar säga att köksfönstret ser ut som en tavla.

I framtiden vill Amanda bygga upp varumärket som hon driver tillsammans med två andra tjejer.

– Jag är en av tre i ett företag som heter Adventure Stories och vi jobbar med paketresor med idén om att man ska våga sig ut på äventyr som toppturer, kajakpaddling, fjällvandring, vågsurf och liknande.

Vi vill bjuda på helhetsupplevelser och inspirera människor till mer kunskap och äventyr i naturen.

Men närmast ska hon fira sin 30-års dag.

– Det blir först en van-trip med pojkvännen i Europa och sedan en mat och musikfestival i alperna, sedan får vi se.

Powered by Labrador CMS