Ung Reporter

Ale sommarjobbar på bageriet Huså Bröd, som ägs av hans morbror.

Ale, Andrej och Arvid: tre sommarjobbare

LÄNET (JT) Under sommarlovet är det många ungdomar som passar på att sommarjobba för att tjäna lite extra pengar. Men vad jobbar de med? Vi har frågat tre gymnasieungdomar om deras sommarjobb.

Publicerad Senast uppdaterad

En av årets sommarjobbare är Ale Forsén, 18 år. Han arbetar på sin morbrors bageri Huså Bröd i Järpen.

–Jag bakar bröd och paketerar de varor som senare säljs i gårdsbutiken, säger Ale.

Ale trivs med arbetsuppgifterna men tycker också det är viktigt att ta det lugnt under sommaren. Förra sommaren arbetade han varje dag vilket blev lite väl tufft. I år planerar han därför att vara ledig ungefär hälften av sommaren för att hinna umgås mer med sina kompisar. Men han är glad att han har ett sommarjobb.

–Jag har tur som kan få ett sommarjobb så lätt, eftersom det är min morbror som äger företaget. Dessutom är det relativt bra betalt.

Ale sparar inte till något särskilt, men pengarna kommer alltid komma till användning:

–Det kommer kostnader som körkort och lägenhet, och då kan det ju vara bra med en buffert, säger Ale.

En annan sommarjobbare är Andrej Djukanovic, 17 år. Han arbetar på caféet Wedemarks. Andrej har många olika sysslor: Han sköter kassan, diskar, serverar och lagar mat. Andrej arbetade på Wedemarks redan innan sommarlovet men inte lika mycket som han kan göra nu under sommaren.

–Det är bra med ett extrajobb, säger Andrej.

Pengarna från CSN räcker oftast inte till slutet av månaden. Men med pengarna från extrajobbet har jag så jag klarar mig.

–Just nu sparar jag ihop pengar för att tågluffa under sommarlovet. Jag har sparat till det ända sen januari.

Men trots att Andrej arbetar mer än under skolterminen, känner han att det inte blir för mycket eftersom han själv kan välja vilka pass han arbetar.

Arvid Hippe, 17 år, har ett kommunalt sommarjobb som är ganska annorlunda från många andras sommarjobb. Han arbetar nämligen i Sommarspelsmanslaget där han, tillsammans med andra ungdomar, spelar musik på bland annat äldreboenden, caféer och i kyrkor runt om i länet.

–Jag är väldigt intresserad av musik, jag tycker det är kul, säger Arvid och fortsätter: –Jag har arbetat här två tidigare somrar. Det är väldigt bra sammanhållning i gruppen, så det är framför allt för kompisarna som jag arbetar här. Det är klart att pengarna också spelar roll men det finns ju jobb som är bättre betalda. Om det inte hade varit någon lön alls så hade jag kanske inte valt det här jobbet.

Arvid säger att han i nuläget inte sparar till något särskilt men att det kan vara skönt att ha lite pengar till den dagen då det behövs. Eftersom det är ett kommunalt sommarjobb arbetar han bara i tre veckor. Arvid menar därför att han kommer hinna vara ledig trots att man inte får ta ledigt på kommunala sommarjobb.

Powered by Labrador CMS