Litauiska Violeta till vänster plockar för femtonde året, landsmannen Povilas för åttonde. Längst till höger Claes Moberg.

Tveksamma förhållanden för jordgubbsplockare anser fackförbund

RÖDÖN (JT) Povilas Astasaukas från Litauen tycker att det är bra att jobba som plockare på Jordgubbslandet på Rödön. Lohla Persson på fackförbundet Kommunal, sektion Krokom, tycker däremot att situationen är bedrövlig.

Publicerad

Jordgubbssäsongen går mot sitt slut och många nöjda jämtar har varit på Jordgubbslandet på Rödön för att fylla frysarna med självplockade bär. Det har även gått att köpa dem vid vägförsäljningar och liknande. Dessa bär har då plockats av så kallade proffsplockare. Ägaren Claes Moberg berättar:

Som mest har jag denna sommar haft runt trettiotal proffsplockare, på dagarna. De plockar enbart på ackord. En topp-plockare tjänar runt 30 000 kronor efter skatt på en månad, eller runt 25-30 lådor med 15 liter i varje låda per dag. Rekordet ligger på 40 lådor, de tjänar 60 kronor per låda efter skatt. De börjar klockan sex på morgnarna och är lediga på lördagar, berättar Claes.

Han är öppen med att det är svårt att få proffsplockningen att gå ihop, grossistpriserna har legat still i 10 år. Han funderar därför mycket över situationen inför nästa år. Även fackförbundet Kommunal funderar mycket. Pratar man med dem, framträder en helt annan sida av myntet (eller jordgubben i det här fallet).

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS