Vad i Bräcke är värt medias uppmärksamhet?

Ingen redaktion i Jämtland delade min nyhetsvärdering.

Den 16 augusti besökte Centerpartiets riksdagskvinna och näringspolitiska talesperson Elisabeth Thand Ringqvist Bräcke kommun. Hon var där i ett positivt ärende, för att dela ut en utmärkelse till Revsunds Brewery & Distillery som blivit nominerade som ”Sommarhjälte 2023” i Bräcke kommun. Det är ingen stor utmärkelse och nomineringarna är gjorda av medlemmar i Centerpartiet, men det är en stark signal från ett parti som månar om hela Sverige.

Elisabeth sitter visserligen på Stockholmsbänken i Riksdagen, men jag är säker på att hon brinner mer för Jämtland än vad Skövdesonen Josef Fransson (SD) gör, en av riksdagsledamöterna på Jämtlandsbänken. Elisabeth var också en av tre kandidater till partiledarposten i Centerpartiet efter Annie Lööf, och nu andre vice gruppledare för Centerpartiet i Riksdagen, så en hyggligt tung Centerpartist med rötterna i Jämtland.

Jag skickade inbjudningar till ÖP, LT, Jämtlands Tidning, SVT Jämtland och P4 Jämtland då jag trodde att det borde finnas intresse av att träffa både Elisabeth och grabbarna på Revsunds, som inte bara brygger öl och bränner sprit. De har skapat en destination mitt emot Revsunds Kyrka dit det i sommar har kommit 300 restaurangbesökare varje helg för att äta och dricka gott.

Jag trodde att det kunde finnas ett intresse av att prata med Elisabeth, Tommy och Henrik om gårdsförsäljning, differentierad alkoholskatt och mattvånget för utskänkningstillstånd. Kanske kunde man även ha diskuterat hur det kan komma sig att Revsunds Brewery & Distillery fått så många internationella och nationella utmärkelser för sina produkter.

Vi har otroligt många bra hantverksbryggerier och destillerier i Jämtland och de brottas alla med samma svårigheter; avsaknaden av gårdsförsäljning, avsaknaden av differentierad alkoholskatt (något som alla andra länder i EU infört, utom Spanien där skatten är så låg att det inte behövs) och tvånget att alltid kunna servera mat när besökare kommer förbi för att provsmaka produkterna.

Det vore önskvärt om media kunde stötta alla dessa företag genom att rapportera om de svårigheter och orättvisor som de brottas med i sin dagliga verksamhet. Med förändrade regelverk skulle många nya jobb kunna skapas hos våra duktiga öl- och sprithantverkare.

Jag hade själv kunnat få ihop flera artiklar från Elisabeths besök i Revsund, men ingen redaktion i Jämtland delade min nyhetsvärdering. När jag uttryckte min besvikelse för en politikerkollega så var hans kommentar ”det var ju en positiv nyhet om Bräcke, då är dom inte intresserade”. Jag vill verkligen inte tro att det stämmer, men han sådde ett frö.

Mats Wilhelmsson

Sekreterare i Centerpartiets Bräcke-krets

Styrelseordförande i Revsunds Brewery AB

Powered by Labrador CMS