Swexit – ja tack

Sverige måste ut ur EU!

Med anledning av att EU-valet hålls den 9 juni i år känns det viktigt att berätta att flera av Sveriges EU-parlamentariker vägrar redovisa hur de använder skattemedel. 

Utöver månadsarvodet på cirka 87 000 kronor i nettoersättning (9 975,42 euro) får de reseersättningar (ersättning för sina resekostnader), traktamente (ett skattefritt traktamente för varje sessionsdag för att täcka kostnader för boende, måltider och andra utgifter i Bryssel eller Strasbourg) och cirka 48 000 kronor i kontorspengar varje månad – ett skattefritt belopp som ska täcka kostnader för kontor och utrustning i Sverige – samt representation. 

”Integritetskränkande” 

Sveriges 21 ledamöter kan öppet visa på sina hemsidor hur de här pengarna används – men de flesta väljer att inte göra det. 

EU-parlamentariker behöver inte redovisa offentligt hur de använder de så kallade kontorspengarna. 

EU-domstolen har slagit fast att politikerna inte behöver redovisa för allmänheten vad de lägger dessa pengar på – och insynen kommer att vara begränsad även fortsättningsvis, med motiveringen att de innehåller personuppgifter och att en granskning vore ”integritetskränkande”. 

Swexit, ja tack, Sverige måste ut ur EU! 

Ulrik Petersson 

 

Powered by Labrador CMS